Airbnb

Als feestganger ben je niet altijd meer welkom op Airbnb. Het platform wil met geautomatiseerde software feestgangers herkennen en zo niet-toegestane feesten voorkomen.

Advertentie

De algemene voorwaarden van Airbnb staat het niet toe dat er feestjes gevierd worden in verhuurde huizen en appartementen. Toch komt het dikwijls voor dat accommodaties worden gehuurd voor de luttele reden om er een feest in te organiseren. Zulke feesten hebben vaak een negatieve invloed op de verhuurders evenals andere bewoners van omliggende huizen of appartementen, zegt Airbnb. De organisatie zegt die negatieve impact te willen terugdringen met software die feestgangers herkent.

Airbnb filtert op feestgangers

Airbnb introduceert de software nadat het in juni een definitief verbod op feesten aankondigde. De software moet bepalen of een gebruiker een bepaalde accommodatie mag boeken. Hiervoor zegt de organisatie te kijken naar de reviewscores van gebruikers, de duur van het verblijf, hoelang accounts actief zijn op Airbnb, het moment voor waarop het verblijf geboekt wordt (weekend of werkdagen) en de afstand tussen de woonplaats van de klant en de te boeken accommodatie. Wordt er bepaald dat de gebruiker mogelijk een feestganger is, dan kan er geen volledige accommodatie worden geboekt.

Het blijft volgens het verhuurplatform wel mogelijk om bijvoorbeeld een kamer in een appartement, huis of hotel te boeken. Dat heeft ermee te maken dat de kans hierbij groter is dat de eigenaren van accommodaties aanwezig zijn, wat de kans op feestgangers aanzienlijk verkleint. Eerste resultaten van deze software vallen alvast positief uit; het bedrijf meldt dat er in Australië door deze software zo’n 35 procent minder niet-toegelaten feestjes zijn gemeld.

Na deze testen in Australië begint Airbnb nu met een uitgebreid experiment in de Verenigde Staten en Canada. Daarmee vervangt het zijn voorgaande software in de VS die vooral afging op de leeftijd van huurders. Of leeftijd nog wel een rol speelt in het keuzeproces van de nieuwe software, is ons niet bekend geworden.

Voorlopig niet in België

Airbnb lijkt vooralsnog niet van plan te zijn de software ook in België of Nederland in te zetten. De organisatie meldt tegenover de Nederlandse omroep NOS dat het ‘voorlopig geen plannen heeft’ om de software in onze contreien te introduceren. Als reden wordt opgegeven dat we in Europa minder vaak het platform misbruiken om feestlocaties te huren.

Dat de software in landen als de Verenigde Staten wel nodig is, heeft deels te maken met een feest dat in 2019 plaatsvond in een plaats nabij San Francisco. Bij dat feest in een woning gehuurd via het platform, kwamen vijf mensen om het leven. Sindsdien hanteert Airbnb strengere richtlijnen bij het verhuren van gehele woningen aan mogelijke feestgangers.