Nieuws

Google strijdt opnieuw tegen desinformatie

Pixel Watch Google
© iStock / JHVEPhoto
Techreus Alphabet start volgende week met een campagne in enkele Europese landen om de strijd tegen desinformatie aan te pakken.

Nu de strijd tegen desinformatie harder lijkt te gaan dan ooit zet ook Google bijkomende stappen om het probleem op te lossen. Met het dochterbedrijf Jigsaw wilt Google zich mee verzetten tegen de verspreiding van foutieve informatie. Daarom starten ze een proefproject in het oosten van Europa. Dat meldt persbureau Reuters. Met hun campagne in Polen, Slovakije en de Tsjechische Republiek willen ze misinformatie over Oekraïense vluchtelingen een halt toeroepen.

Het project wordt ondersteund door een team van psychologen van de universiteiten van Cambridge en Bristol. Samen met Jigsaw maakten ze een reeks video’s van 90 seconden waarmee ze mensen op de hoogte willen brengen van de schadelijke tactieken die mensen gebruiken op sociale media. In de beelden worden mensen gewaarschuwd over de manieren waarop er op nietsvermoedende social media-gebruikers wordt ingespeeld. De clips zijn te zien op YouTube, maar ook op TikTok, Twitter en Facebook.

“We zien dit als een pilootproject, dus er is absoluut geen reden om te denken dat deze aanpak niet kan worden opgeschaald naar andere landen”, aldus Beth Goldberg, onderzoekshoofd bij Jigsaw. “We kozen voor Polen omdat het land het meeste vluchtelingen uit Oekraïne heeft.” De kans dat het project na verloop van tijd ook in de rest van Europa uitrolt, is dus zeker bestaande.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business