Nieuws

Instagram moet fikse boete betalen voor schending kinderprivacy

Instagram
De Ierse privacytoezichthouder heeft Meta-dochter Instagram een boete van 405 miljoen euro opgelegd voor het schenden van de privacy van kinderen.

Volgens de waakhond is Instagram niet goed omgegaan met gegevens waar kinderen bij betrokken waren. Die data werden door het sociale medium verwerkt en openbaar gemaakt. Voor de jonge gebruikers was allesbehalve duidelijk dat hun persoonlijke gegevens zomaar te grabbel gegooid zouden worden, argumenteert de privacytoezichthouder. Dat schrijft Politico.eu.

Het was de Amerikaanse datawetenschapper David Stier die de bal aan het rollen bracht. In 2019 al kwam hij te weten dat gegevens van gebruikers zomaar publiek gemaakt werden, wanneer zij van een privé-account op Instagram overschakelden op een bedrijfsaccount. En dat bleek dus ook het geval voor minderjarigen. 

Instagram vecht boete aan 

De Ierse privacywaakhond gaat volgende week pas meer uitleg geven over zijn beslissing om een fikse boete uit te delen. Volgens Meta is de beslissing gebaseerd op een oud systeem, en instellingen die het bedrijf intussen al lang heeft aangepast. Dat is meteen het belangrijkste argument om de boete naar beneden te laten halen, vinden Zuckerberg en co. 

Voor veel Amerikaanse techreuzen is het interessant om zich in Ierland te vestigen, omdat het belastingregime er voor hen het meest interessant is. Daardoor heeft de Ierse waakhond de handen vol, want volgens de Europese wetgeving moet de waakhond van het land waarin bedrijven hun Europese hoofdzetel hebben, het onderzoek voeren. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business