Nieuws

Qualcomm’s nieuwste chipset maakt Android-telefoons sneller dan iPhones

Qualcomm
Kan Qualcomm ervoor zorgen dat toekomstige Android-smartphones sneller worden dan iPhones? Een snellere gpu op de Snapdragon 8 Gen 2 moet daarvoor gaan zorgen.

Android-smartphones moeten al jarenlang het onderspit delven als het prestaties aankomt. Sloom zijn ze zeker niet, maar iPhones zijn simpelweg nog sneller. Qualcomm’s aanstaande high-end chip, de Snapdragon 8 Gen 2, brengt daar mogelijk verandering in. Dat schrijft Digital Chat Station op socialmediawebsite Weibo. Verwacht wordt dat Qualcomm de chipset tussen 15 en 17 november introduceert, tijdens zijn jaarlijkse Snapdragon Summit.

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2

Met name de ‘ultra-high frequency’-variant van de Snapdragon 8 Gen 2 springt volgens het bericht op Weibo boven het maaiveld uit. De geruchtenverspreider meldt dat de chipset een klokfrequentie krijgt die tussen de 3,4 en 3,5 GHz ligt. Ter vergelijking, de huidige toppresteerder van Android, de Snapdragon 8+ Gen 1, heeft een maximale klokfrequentie van 3,2 GHz.

Digital Chat Station meldt in het bericht bovendien dat de grafische chip van de Snapdragon 8 Gen 2 krachtig genoeg is om de A16 Bionic chipset van Apple te verslaan. Op welke data de geruchtenmaker deze uitspraak heeft gebaseerd, is niet bekend. Vooralsnog is het onbekend welke grafische kernen – die Qualcomm intern ontwikkelt – gebruikt worden in de Snapdragon 8 Gen 2. Daarbij is het ook nog de vraag of de ‘ultra-high frequency’ variant van de chipset zal genieten van (nog) betere gpu-prestaties.

Van de chipset is wel bekend dat hij gebruikmaakt van vier typen rekenkernen, waaronder de Arm Cortex X3, Cortex-A720, Cortex-A710 en Cortex-A510. Voorheen bestonden de high-end Qualcomm chips nog uit drie typen rekenkernen. Waarom Qualcomm nu een vierde type in het ontwerp sleept, zal moeten blijken tijdens de onthulling in november.

OnePlus als launch-partner

OnePlus neemt volgens eerdere geruchten de rol van launch-partner op zich en de eerste high-end smartphone die gebaseerd is op de chipset onthullen. Verwacht wordt dat die onthulling al in december plaatsvindt in China, met een wereldwijde lancering in 2023. Samsung gebruikt de chipset voor het eerst op zijn Galaxy S23-serie die het naar verluidt in februari 2023 lanceert. Voorlopig zijn dat echter geruchten; neem de genoemde informatie dan ook met een korrel zout.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business