Nieuws

iPhone 14 is eindelijk makkelijker te repareren

Apple iPhone 14
Apple heeft reparaties aan de iPhone 14 makkelijker gemaakt door het glazen paneel achterop niet langer permanent aan de telefoon te hechten. De officiële reparatiekosten liggen ook een pak lager.

iPhones repareren was jarenlang een flinke uitdaging. Apple besloot de hardware in de enkel vanaf de voorzijde bereikbaar te maken. Hierdoor bestond bij elke reparatie de kans dat je het scherm kon beschadigen. Het vervangen van de glazen achterkant was door de directe hechting aan het metalen frame vrijwel onmogelijk zonder gespecialiseerde apparatuur. Een rigoureuze wijziging in het ontwerp van de iPhone 14 maakt het toestel nu een pak makkelijker te repareren. Dat meldt iFixit na het toestel uit elkaar te hebben gehaald.

Hoogste reparatiescore

De rigoureuze wijziging houdt in dat de onderdelen van de telefoon voortaan zowel vanaf de voor- als achterzijde bereikbaar zijn. Het glazen paneel aan de achterzijde dit zodoende niet permanent aan het toestel vast, en kan met hitte en reguliere reparatietools worden verwijderd. Hierdoor zal het voor consumenten en reparateurs een pak makkelijker zijn om een gebroken achterkant of de batterij te vervangen. De ommezwaai vanaf de iPhone 13 naar 14 wordt door iFixit beloond met de hoogste reparatiescore sinds de iPhone 7, een 7 uit 10.

Hoewel de iPhone daarmee makkelijker te repareren is, is het Apple-reparatiefiasco niet voorbij. De reparatie-experts bij iFixit stellen dat Apple nog altijd obstakels opwerpt voor degenen die de iPhone 14 willen repareren. Zo zou het op de iPhone 14 nodig zijn om het achterpaneel te registreren nadat de reparatie is uitgevoerd, vergelijkbaar met het scherm en Face ID-camera’s op andere iPhones. De reden achter het verkrijgen van toestemming om het glazen paneel te vervangen, is onduidelijk. Het lijkt er in elk geval op dat Apple zijn ‘walled garden’ nog niet volledig wenst af te breken.

Dit zien we ook terug op de iPhone 14 Pro en Pro Max, die dezelfde interne ontwerpen gebruiken als hun voorgangers. Voor die toestellen geldt dus dat ze nog altijd lastiger te repareren zijn. Mogelijk is het voor die toestellen een maatregel geweest om de ontwerpkosten – en daarmee de vraagprijs van de smartphones – te drukken. Dat blijft echter koffiedik kijken.

Goedkoper te repareren

Consumenten zijn door de wijziging aan het interne ontwerp ook goedkoper uit bij reparaties van het glazen paneel achterop. Apple rekent klanten daar naar eigen zeggen 199 euro voor aan. Op de iPhone 13 kostte dezelfde reparatie nog 569 euro. Dit had ermee te maken dat Apple hiervoor het gehele frame moest vervangen, terwijl het nu enkel nog het glazen paneel en de onderdelen op dit paneel hoeft te vervangen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business