Nieuws

43 procent van pc’s niet compatibel met Windows 11

Windows 11 43% compatibel
43 procent van Windows-toestellen zijn nog steeds niet compatibel met Windows 11. Slechts 2,6 procent van de apparaten draait op het besturingssysteem.

Uit onderzoek van Lansweeper, met een steekproef van rond de 30 miljoen apparaten, blijkt dat 43 procent van Microsoft-apparaten nog steeds niet compatibel zijn met Windows 11. Het besturingssysteem is ondertussen een jaar oud. Nog frappanter is dat van die 30 miljoen apparaten slechts 2,6 procent effectief op het nieuwe besturingssysteem draait. Ook draait 4,8 procent nog op besturingssystemen die niet meer ondersteund worden, zoals Windows XP, Vista en 7.

Hoge systeemvereisten voor Windows 11 blijven een probleem

Zowel het gebrek aan compatibele apparaten als het lage percentage gebruikers van Windows 11 is deels te wijten aan de systeemeisen vanuit Microsoft. De grote meerderheid van de door Lansweeper geteste apparaten haalt de vereiste voor hoeveelheid RAM wel: 92,9 procent heeft minstens 4 GB. Maar op vlak van CPU-vereisten heeft slechts 57,3 procent een compatibele processor.

Bij de release van Windows 11 leek het eerst onmogelijk om te upgraden als je toestel niet aan de systeemvereisten voldeed. Ondertussen is er de mogelijkheid om alsnog te upgraden via omwegen, maar daar is Microsoft niet mee gediend. In dat geval krijg je een watermerk op je scherm en ontvang je geen automatische updates meer.

Gebruikers lijken hoe dan ook niet geneigd te zijn om over te stappen. In de afgelopen 6 maanden is het gebruikspercentage van het nieuwe besturingssysteem maar met 1,2 procent gestegen. Ondertussen wordt Windows 11 al wel meer gebruikt dan Windows XP (gebruikspercentage van 1,3 procent) en Windows 8 (1,5 procent). Maar ondanks de beëindigde ondersteuning blijft Windows 7 onverslagen door Windows 11, want Windows 7 wordt nog steeds door 3,4 procent gebruikt. Het merendeel, 81,9 procent, houdt het gewoon bij Windows 10.

laptopmicrosoftpcsliderWindowswindows 11

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals