Nieuws

Netflix werkt aan eigen cloudgamingdienst

Netflix
© DCL "650"/Unsplash
Netflix zou een serieuze poging willen wagen om een cloudgamingplatform te lanceren. De dienst zou met name voor televisies en computers bedoeld zijn.

Als het aan bedrijven als Nvidia en Microsoft ligt, is een console in de huiskamer over enkele jaren overbodig. De benodigde gaminghardware staat dan op een gecentraliseerde plaats en via een abonnement op het cloudgamingplatform, mag jij deze hardware gebruiken. Toch is er een lange weg te gaan voordat cloudgaming breed wordt gedragen in de samenleving. Googles Stadia wordt bijvoorbeeld al in januari geschrapt wegens “tegenvallende resultaten”. Toch ziet Netflix het zitten om een eigen dienst te ontwikkelen.

Cloudgaming van Netflix

Netflix’ vicepresident van gameontwikkeling, Mike Verdu, zegt tegen Protocol dat cloudgaming ‘een stap is die het bedrijf zou moeten zetten’. Het is niet de eerste keer dat Netflix aan de slag gaat met games; het bedrijf introduceerde eerder al smartphonegames. Verdu stelt dat hij bij cloudgaming dezelfde aanpak van Netflix’ smartphonegames wil hanteren: ‘begin klein, wees bescheiden en wees bedachtzaam’.

Details over de cloudgamingdienst van Netflix zijn vooralsnog erg schaars. Verdu liet weten dat het platform niet enkel ‘casual games’ zal bieden. Verder is bekend dat de bediening niet zal verlopen via de afstandsbediening van je tv. Dit wijst erop dat Netflix mogelijk zijn eigen controller ontwikkelt. De topman wenste echter niet in te gaan op de vraag of het aan zo’n controller werkt, of hoe Netflix verwacht dat gebruikers games kunnen besturen.

‘Stadia was een technisch succes’

Googles uitstap uit de cloudgamingmarkt heeft volgens Verdu geen impact op de plannen van het streamingplatform. Hij vindt Stadia een ‘technisch succes’, dat ‘problemen heeft met zijn verdienmodel’. Onbekend is hoe Netflix zijn cloudgamingdienst precies zal aanbieden. Momenteel kunnen Netflix-abonnees nog gratis gebruikmaken van de smartphonegames die het ontwikkelt. Het lijkt ons echter onwaarschijnlijk dat het cloudgamingplatform eveneens gratis beschikbaar komt.

Netflix maakt inmiddels flinke kosten voor de ontwikkeling van zijn gamingproducten. Het bedrijf liet deze week weten 55 games in ontwikkeling te hebben, vermoedelijk allemaal games die straks op de smartphone beschikbaar komen. Om game-ontwikkeling te versnellen opende het bedrijf recent nog zijn vijfde gamestudio in Zuid-Californië. Bij de ontwikkeling van games wil Netflix zich -vooralsnog- focussen op verhalen die aansluiten bij Original films en series.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business