apple google ios 16 lockscreen widget widgets

Google heeft hun lockscreen-widgets voor iOS 16 beschikbaar gemaakt. Er zijn onder andere widgets voor Gmail, Maps en Drive.


Widgets voor het iPhone-vergrendelscherm zijn één van de interessantste features in iOS 16. Google heeft nu ook een reeks van die widgets uitgebracht, voornamelijk voor hun populairste platformen. In Googles eigen blogbericht wordt een onderscheid gemaakt tussen aparte lockscreens voor verschillende toepassingen zoals werk, ontspanning en reizen.

Op het vergrendelscherm tijdens de werkdag stelt Google voor om de Gmail- en Drive-widgets te gebruiken. Voor Gmail kan je in een oogopslag zien hoeveel nieuwe mails je hebt in welke categorieën. Via de Drive-widget kan je onmiddellijk een bestand openen dat aangeduid is met een ster, of een bestand dat gesuggereerd wordt door Drive zelf.

Maps voor reizen, Chrome voor zoeken

Google Maps heeft een paar mogelijkheden op vlak van lockscreen-widgets in iOS 16. Enerzijds kun je met de “Frequent Trips”-widget een route kiezen die je vaak gebruikt, zoals bijvoorbeeld je reis van je werkplek naar huis. Door op de widget te tikken, begin je de navigatie meteen.


Als je op uitstap bent, kun je de zoekwidget van Maps gebruiken om het dichtstbijzijnde restaurant, tankstation of andere zaken te vinden. Ben je volgens Google “nog verder van huis”, dan kun je via de camera tekst vertalen met de Lens-snelkoppeling.

Voor een gewone zoekopdracht is er uiteraard ook een knop voorzien als widget. Daarnaast heb je voor Google Chrome ook een knop voor een stemzoekopdracht, de incognito-modus en zelfs voor het dino-spel van Google Chrome dat je normaal enkel kan spelen zonder internetverbinding.

Ten slotte nog een paar widgets voor YouTube en YouTube Music. Er is een gewone zoekknop voor YouTube en een uitgebreide versie met snelkoppelingen naar de homepagina, Shorts, en de pagina met kanalen waarop je geabonneerd bent. Voor Music kun je meteen een afspeellijst opzetten of via een stemcommando al zingend een lied opzoeken.