Nieuws

YouTube verhoogt prijzen Premium-abonnement tot 300 procent

YouTube Premium hogere prijzen
© Unsplash / Javier Miranda
YouTube heeft klanten in onder meer de VS en het VK op de hoogte gebracht van nieuwe tarieven van YouTube Premium. België en Nederland blijven vooralsnog buiten schot.

Inflatie voel je inmiddels in alle facetten van het leven: van de dagelijkse boodschappen tot nieuwe smartphones en zelfs abonnementen op streamingsdiensten. Volgens het Duitse Golem is YouTube van start gegaan met het verwerken van de inflatie in zijn abonnementstarieven. Klanten betalen in de Verenigde Staten straks niet 17,99 maar 22,99 dollar voor het Premium Family-abonnement.

De tarieven zijn eveneens in het Verenigd Koninkrijk (17,99 naar 19,99 pond) en Argentinië verhoogd. In dat land stijgen de tarieven met maar liefst 300 procent, van 179 naar 699 pesos.

YouTube laat Europa buiten schot

Europese prijzen lijken vooralsnog buiten schot te blijven. Premium Family kost hier nog altijd 17,99 euro per maand, terwijl een regulier Premium-abonnement 11,99 euro kost. Voor dit abonnement geldt dat het tarief in de meeste landen gelijk blijft. YouTube voorziet enkel prijsverhogingen bij het individuele Premium-abonnement in Argentinië en Turkije. In Turkije kost dit abonnement voortaan 29,99 lira (was 16,99 lira), en in Argentinië betalen abonnees voortaan 389 pesos (was 119 pesos).

YouTube biedt in de e-mail gericht aan getroffen abonnees weinig uitleg over de tariefverhoging. Het bedrijf zegt dat de hogere prijzen nodig zijn om “geweldige service en functies aan te kunnen bieden”. Voorlopig lijken er geen extra functies tegenover de hogere prijzen te staan. Het bedrijf begon in september wel met een experiment om 4K-video exclusief te maken aan Premium. Ook begon het platform met testen voor langere, niet te skippen, reclameblokken. Vermoedelijk wil YouTube met die maatregelen proberen de oplopende kosten door aanhoudende inflatie dekken.

Abonnees met lagere tarieven

Klanten die nog een oudere abonnementsvorm hebben en daarmee van een lager tarief genieten dan voor de prijsverhoging het geval is, worden ook in deze tariefverhoging meegesleurd. Volgens Android Police neemt YouTube daar wel langer de tijd voor. Klanten met zo’n abonnement krijgen de hogere tarieven pas in april 2023 gepresenteerd. Voor alle andere klanten geldt dat YouTube, aldus de uitgestuurde e-mails, de tarieven vanaf de eerstvolgende afrekening verhoogt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business