Nieuws

Adobe verliest toegang tot Pantone-kleuren

Photoshop Elements 21
Gebruikers van Adobe-programma’s zoals Photoshop, InDesign en Illustrator hebben niet meer gratis toegang tot het merendeel van de Pantone-kleuren. Wil je nog wel deze kleuren gebruiken, dan moet je daar een apart abonnement voor afsluiten.

Gebruikers online klagen nu al een aantal dagen dat PSD-bestanden van Adobe Photoshop opeens allerlei zwarte vlakken bevatten waarin eerder de kleuren van Pantone gebruikt werden. Je kan alle kleuren terugzetten, maar dan moet je wel een abonnement afsluiten. Per maand betaal je dan zo’n 15 dollar en voor een jaar betaal je 90 dollar. Volgens de Adobe-website hebben gebruikers wel nog toegang tot meer dan 15.000 kleuren, maar het is wel sneu als net jouw kleuren er niet tussen zitten.

Bovendien klagen gebruikers online dat het afsluiten van een apart Pantone-abonnement de problemen met de oude PSD-bestanden niet meteen oplost. Nu moeten de mensen die hier last van hebben met een omweggetje de toegang tot deze kleuren herstellen. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld Adobe-updates uitzetten waardoor ze toegang tot de Pantone-kleuren behouden.

Geen oplossing vanuit Adobe

Het nieuws dat de kleuren van Pantone verdwijnen, komt niet uit het niets. Adobe kondigde in 2021 al aan dat de kleuren zouden verdwijnen, maar het duurde even voordat het besluit daadwerkelijk werd doorgezet. Vorig jaar gaf Adobe aan dat het bedrijf zou werken aan alternatieven, maar dat lijkt niet gebeurd te zijn.

Pantone beweert dat de kleurbibliotheken in Adobe al jaren niet goed worden onderhouden, waardoor de Pantone-kleuren onnauwkeurig zijn. Voordat het Pantone Color Matching System werd geïntroduceerd, gebruikten verschillende bedrijven verschillende kleurgidsen waardoor de resultaten inconsistent zijn. Niet elk bedrijf hanteert dezelfde waardes voor de kleur ‘rood’ of ‘blauw’.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business