Nieuws

Mastodon in de lift na overname Twitter door Elon Musk

Mastodon
Sociaal medium Mastodon zag het aantal gebruikers de afgelopen week met 200.000 toenemen. De groei volgt op de overname van Twitter door Elon Musk.

Het was te verwachten dat Twitter-gebruikers na de overname door Musk naar andere platformen zouden verhuizen. Degenen die overstappen maken zich met name zorgen over het contentbeleid dat de CEO wenst in te voeren. In dit beleid moet meer ruimte zijn voor vrijheid van meningsuiting. Dit begrip is op vele manieren te interpreteren; gevreesd wordt dat verbale gevechten nog sterker gaan klinken en dat bedreigingen vrije ruimte krijgen op het platform. Mastodon wordt door velen gezien als de ultieme opvolger mocht Musk zijn wensen doorvoeren als omschreven.

Mastodon is een decentraal sociaal medium en heeft daarmee niet één eigenaar. De content van de dienst staat op allerlei losse servers, beheerd door losstaande bedrijven. Dit decentrale karakter lijkt aan te slaan bij Twitter-gebruikers: de voorbije week verwelkomde het platform 200.000 gebruikers. Woensdag had Mastodon 600.000 actieve gebruikers. Overigens is het aantal gebruikers dat van het ‘Musk-platform’ overstapte naar Mastodon slechts 0,1 procent van het aantal actieve gebruikers op Twitter. Bij de meest recente kwartaalcijfers had Twitter 238 miljoen actieve gebruikers.

Mastodon lijkt op Twitter

Gebruikers die van Twitter overstappen naar Mastodon zullen zich snel thuisvoelen. De interface is namelijk grotendeels gelijk aan die van Twitter. Ook biedt het platform veel vergelijkbare functies, zoals de mogelijkheid om lijsten van Mastodon-leden te maken en het gebruik van hashtags om je berichten meer bereik te geven. Hier kun je ook snel relevante berichten van anderen mee terugvinden.

Bij het aanmaken van een Mastodon-account voel je wel direct een belangrijk verschil met Twitter: de gebruiker moet namelijk een server kiezen waarop hij zijn account wenst te plaatsen. Daarbij kun je kiezen uit servers met een specifiek topic of meer algemene servers. In sommige gevallen moet je ook betalen om je account op de server aan te maken. Wel heeft dit decentrale karakter één groot voordeel: je krijgt geen advertenties te zien. Ook op gratis servers. Mastodon is om die reden ook een non-profit.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business