Nieuws

Je kan Windows 11 nu testen in een VM

Windows 11
De update naar Windows 11 is nogal controversieel. In een virtuele machine van Microsoft kan je nu het besturingssysteem testen.

Niet iedereen is een even grote fan van Windows 11. Veel gebruikers stellen de upgrade dan ook uit omdat ze ervan overtuigd zijn dat Windows 10 gewoon beter is. Microsoft stelt voor een bepaalde periode virtuele machines met de nieuwste versie van Windows 11 beschikbaar. Op die manier kan je het besturingssysteem testen.

De virtuele machines (VM’s) zijn voornamelijk bedoeld voor ontwikkelaars die nog geen Windows 11 op hun apparaat installeerden, of de 22H2-update nog niet uitvoerden. Door de VM’s kunnen ontwikkelaars aan de slag met het besturingssysteem en andere tools die in Windows 11 aanwezig zijn. Concreet gaat het om de Windows 11 Enterprise-versie waarop de 22H2-update is uitgevoerd. Daarnaast bevat de VM ook software zoals Visual Studio 2022 (Community Edition), Windows Subsystem voor Linux 2 en Windows Terminal. Ook de ontwikkelaarsmodus is in deze virtuele installaties van Windows standaard ingeschakeld.

Hoewel de VM’s duidelijk naar ontwikkelaars gericht zijn, kunnen gewone gebruikers er ook gebruik van maken. Op die manier is het mogelijk om Windows 11 22H2 uit te proberen, zonder aanpassingen te maken aan je systeem. Dankzij de virtuele machine kan je oude installatie van Windows 10, MacOS of Linux gewoon blijven werken terwijl je een kijkje neemt in de nieuwste update van Microsoft.

De Windows 11-VM’s zijn beschikbaar via een ontwikkelaarspagina van Microsoft. Er zijn op de website vier pakketten beschikbaar die samenwerken met verschillende virtualisatietools. Microsoft ondersteunt virtualisatie via VMWare, Hyper-V, VirtualBox en Parallels.

Gebruikers die de VM willen uitproberen, dienen genoeg schijfruimte vrij te maken. De virtuele machine voor Windows 11 is namelijk een bestand van 20 GB. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat een virtuele machine eigenlijk een virtuele computer is die ook processorkracht en RAM-geheugen nodig heeft. De computer waarop je gaat virtualiseren moet, met andere woorden, krachtig genoeg zijn om twee systemen tegelijk te doen draaien. Om Windows 11 via deze weg te testen heb je nog tot 10 januari 2023. Daarna vervallen de licenties voor de VM’s.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business