Nieuws

TP-Link lanceert allereerste Wifi 7-routers

TP-Link wifi 7 routers
TP-Link heeft de drie eerste Wifi 7-routers gelanceerd in de Archer BE-serie. Het duurste model krijgt een prijskaartje van 700 dollar. Ze zijn vooralsnog niet in Europa te koop.

Het is zover: de eerste routers met Wifi 7-ondersteuning zijn gelanceerd. TP-Link pakt de eer met de Archer BE900 die 700 dollar mag kosten; er komt ook een goedkopere BE800 en BE550 die Wifi 7 op lagere prijspunten beschikbaar moeten maken. Naar verluidt komen de TP-Link routers in het eerste kwartaal van 2023 op de markt. Daarmee komen ze tegelijk uit met de eerste high-end telefoons die Wifi 7 aan boord hebben. Qualcomm lanceerde dinsdag immers de Snapdragon 8 Gen 2 die support brengt voor de nieuwe Wifi-standaard.

Oude standaarden aan boord

Klanten die de Archer-routers aanschaffen hoeven geen schrik te hebben dat hun oude apparaten er niet mee werken. Volgens de fabrikant bieden de routers ieder ondersteuning voor Wifi 7, 6 en 5. De 2,4 Ghz-verbinding blijft dus ook behouden, terwijl Wifi 7 daar in de basis juist mee weg doet. Wifi 7, ook bekend als 802.11BE, biedt theoretische snelheden van maximaal 40 Gbps. Om zo’n snelheid te behalen moet je apparaat uiteraard wel van compatibele hardware voorzien zijn.

Zulke hoge maxima kan TP-Link vooralsnog niet bieden met zijn Archer-serie. Het topmodel behaalt volgens de specificatielijst draadloze snelheden tot 24 Gbps. Voor de BE800 worden snelheden van 19 Gbps vermeld en de BE550 moet het stellen met maximale doorvoersnelheden van 9,3 Gbps.

Qua aansluitingen heb je op geen van de modellen iets te klagen. Voor de BE900 voorziet TP-Link in vier LAN-poorten aan 2,5 Gbps, één 10 Gbps SFP+ Fiber WAN-poort, één 10 Gbps WAN/ LAN-poort, en één 1 Gbps LAN-poort. De BE800 biedt dezelfde aansluitingen, terwijl de BE550 de 10 Gbps WAN en LAN-poorten moet inruilen voor 2,5 Gbps exemplaren. Onafhankelijk van welk Wifi 7-exemplaar je aanschaft, ze hebben ieder één usb 2.0- én usb 3.0-poort.

Lancering en beschikbaarheid

TP-Link kondigde de routers vooralsnog enkel aan voor de Amerikaanse markt. Daar worden ze vanaf het eerste kwartaal van 2023 geleverd. Ongeweten is of de routers op een later moment naar Europa komen en tegen welke prijzen we de routers hier mogen verwachten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business