Nieuws

Qualcomm brengt nieuwe AR-chip uit

Met dit beeld maakt Qualcomm de nieuwe chip bekend.
Augmented reality: het is een stuk technologie dat voor de gewone consument nog ver weg lijkt. De nieuwe chip van Qualcomm kan daar verandering in brengen.

Qualcomm staat over het algemeen bekend voor het maken van smartphonechips. In het verleden waagde het bedrijf zich al eens aan zogenaamde AR-chips, al waren die eerder onhandzaam. Het idee achter augmented reality is namelijk om digitale elementen over de echte wereld weer te geven. Daarvoor heb je geen grote VR-bril nodig, maar is net een kleiner exemplaar gewenst: het idee is dat we de hele dag AR-content bekijken en gebruiken. Idealiter is een AR-bril dus ongeveer zo groot als een gewone bril. Met de nieuwe Snapdragon AR2 Gen 1 komt Qualcomm voor het eerst erg dichtbij.

Nieuw design

De chip is opgebouwd rond een nieuw design en dient enkel voor AR-toepassingen. In een smartphone zal je hem dus niet gauw terugvinden. Grof genomen bestaat de AR2 Gen 1 uit drie onderdelen: een AR-processor, een AR-coprocessor en een chip voor alle verbindingsmogelijkheden. De twee AR-processoren ondersteunen elkaar in het genereren van de ‘augmented reality’. De hoofdprocessor dient voornamelijk voor het interpreteren van de ruimte en de output naar het display.

In de AR-coprocessor huist een AI die data van verschillende sensoren met elkaar kan combineren. Aangezien AR-brillen zo klein moeten zijn, is er geen ruimte voor een grote batterij. Daarvoor dient de AR-coprocessor: aan de hand van enkele camera’s kan de chip bepalen waar je naartoe kijkt. In plaats van de hele ruimte in AR onder te dompelen, stuurt de coprocessor de meeste rekenkracht naar je directe gezichtsveld. Op die manier kan de chip voldoende energie uitsparen om op een kleine batterij te kunnen draaien.

Kleinere bril, betere performance

Het geheel ziet er best indrukwekkend uit. Qualcomm is erin geslaagd om de verschillende processoren in een brilmontuur te verwerken dat er best oké uitziet. Dat is mogelijk doordat de verschillende processoren niet samen op één PCB zitten, maar op verschillende plekken werden ingewerkt.

Qualcomm geeft nog mee dat de AR2 Gen 1 betere AI-performance oplevert. De AI zou 2,5 keer beter zijn dan bij de Snapdragon XR2 Gen 1 het geval was. Daarbovenop gebruikt de chip ook maar de helft zoveel energie.

De vraag blijft hoe lang zo’n AR-bril zelf kan blijven rekenen. AI en AR kunnen namelijk erg intensief zijn. Om die reden is de chip ook compatibel met andere toestellen. Smartphones met een Snapdragon-chip en computers kunnen de rekenkracht grotendeels op zich nemen. Hierdoor wordt het heel wat waarschijnlijker dat we binnenkort langere periodes in AR zullen kunnen doorbrengen.

Qualcomm heeft verder bekendgemaakt dat ze met een aantal fabrikanten samenwerken. Onder andere Lenovo, LG, Nreal, Oppo, Pico, Sharp, TCL en Xiaomi hebben al ingetekend om de nieuwe chip te gebruiken in hun volgende AR-brillen. Meer details zijn er voorlopig echter nog niet bekend.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business