Nieuws

Samsung, Google en AMD werken samen aan smartphonechips

Samsung
© Unsplash
Samsung zou een samenwerking zijn aangegaan met AMD en Google om zijn Exynos-chipsets te verbeteren. Het eerste resultaat daarvan moet in 2025 verschijnen.

Het is een combinatie die je allicht niet snel zou verwachten. AMD focust zich immers vooral op cpu- en gpu-ontwikkeling voor de desktop, terwijl Google gefocust is op zijn advertentiebranche. De softwaregigant en Samsung zijn echter geen onbekenden voor elkaar. Googles Tensor-chipsets van de Pixel-lijn worden namelijk in samenwerking met Samsung Semiconductor ontwikkeld. Wat betreft de nieuwe samenwerking zou het niet gaan om Tensor-chips, maar juist om high-end chipsets die ‘Samsung voor zijn toekomstige high-end telefoons’ wil gebruiken.

Exynos met Radeon-graphics

Geruchtenverspreider OreXDA meldt op Twitter dat de nieuwe Exynos-chips vanaf omstreeks 2025 in Galaxy S-toestellen gebruikt kunnen worden. Ook stelt het bericht dat de partijen samenwerken aan “de krachtigste processor in een Galaxy Phone”. AMD’s Radeon-afdeling zou verantwoordelijk zijn voor de grafische rekenkracht van de chipset. Onbekend is welke grafische architectuur AMD inzet voor de ARM-gebaseerde chipset. Voor AMD is het de eerste keer dat het zijn technologie inzet in een mobiele chipset.

Verwacht wordt dat de chipset die in 2025 verschijnt tien rekenkernen bevat. Twee daarvan zijn van de Cortex X-variatie en bieden de meeste rekenkracht, aan het hoogste stroomverbruik. Samsung wil de chipset daarnaast van vier zuinige performancekernen voorzien en tot slot vier efficiënte kernen die voor lichtere taken worden ingezet. Met nog minstens drie jaar tot aan de lancering, neem je dat wel het beste met een korrel zout. In dat tijdsframe heeft Samsung nog voldoende ruimte om het chipontwerp aan te passen.

Aandeel van Google

Het aandeel van AMD in de nieuwe Exynos-chipsets is ons wel duidelijk. Wat Google precies inbrengt is echter niet bijzonder helder. Uiteraard werkt Google met Samsung aan de Tensor-chips, maar dat betreft in-house technologie voor AI-taken. Het lijkt ons onwaarschijnlijk dat Google deze techniek zal delen met Samsung. Wel zou Google de Koreanen op weg kunnen helpen met het verbeteren van de AI-prestaties van hub Exynos-processoren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business