AMD Radeon RDNA - Samsung Exynos

AMD en Samsung hebben een samenwerking afgekondigd, voor het implementeren van de RDNA-architectuur van AMD in de mobiele Exynos-chipsets voor Samsung’s smartphones.

Smartphones worden steeds krachtiger, het zijn de perfecte werkpaarden om mee te gamen als je op reis bent. Op veel midrange telefoons kan je uiteraard wel gamen, maar vallen de prestaties soms wat tegen. Voor high-end telefoons krijg je vaak het beste van het beste, meestal in de vorm van een Qualcomm Adreno-gpu. Qualcomm ontwerpt deze chips van begin tot eind, en is daarbij dus niet zo afhankelijk van externe partijen. Samsung zet nu juist volledig in op een samenwerking met het Amerikaanse AMD. Deze partij zal zijn nieuwe RDNA (ook bekend als navi) architectuur aan het Koreaanse Samsung in licentie uitgeven – Samsung zal het vervolgens gebruiken in zijn Exynos-chips.

AMD RDNA-architectuur

Waar AMD het moeilijk heeft om voldoende afzetmarkten te vinden voor zijn processoren, heeft het niet erg veel moeite om zijn grafische processoren aan de man te brengen. Bij AMD’s Radeon-divisie denk je al snel aan grafische kaarten voor desktopcomputers, of bijvoorbeeld Google Stadia, maar er zijn veel meer plekken waar AMD’s technieken in uitwerking komen. Onder andere de Xbox One en PS4 zijn voorzien van grafische processoren geleverd door AMD. Er is zelfs een samenwerking tussen AMD en Intel om laptopprocessoren te voorzien van AMD Radeon Vega grafische processoren. Nu komt Samsung daar dus bij voor zijn mobiele processoren, maar dat zal voorlopig wel een grote klus zijn.

Momenteel gebruikt Samsung namelijk nog de ARM Mali-gpu’s in zijn mobiele chips. In vergelijking met Qualcomm’s grafische processoren, loopt Mali in veel gevallen achter de feiten aan wat betreft grafische rekenkracht. Toch hoef je zo snel nog geen Radeon Graphics te verwachten in je Samsung-smartphone. Waar Samsung in zijn mobiele chips namelijk gebruikmaakt van de ARM-architectuur, werkt AMD op zijn eigen architecturele basis. Bij de ontwikkeling van mobiele varianten van grafische processoren zal Samsung een ARM-variant van de RDNA-architectuur moeten ontwikkelen. Al met al valt het nog te bezien of AMD en Samsung de techniek snel klaar kunnen stomen voor de nieuwe high-end Exynos-chips.