Nieuws

Apple schond mogelijk anonimiteit van gebruikersdata 

Apple
Hoewel Apple hoog oploopt met zijn privacy van gebruikersdata, zou de techreus gegevens van klanten toch blootgegeven hebben.

Dat beweert althans Mysk, een ontwikkelaarsduo dat apps maakt voor iOS, maar ook onderzoek doet naar gegevensprivacy. Volgens de software-ingenieurs verzamelt Apple via zijn eigen apps gebruikersgegevens, met daarin een Directory Services Identifier (DSID). Dat is uniek gelinkt aan elk Apple ID en de bijhorende iCloud-gegevens. In theorie zou de iPhonefabrikant die data kunnen gebruiken om je koopgedrag in de App Store op te volgen, aldus Mysk. Als dat klopt, dan staat het toch wel haaks op de claims van anonimiteit die Apple doet. 

Verzamelt Apple toch gebruikersdata? 

De onderzoekers deelden eerder al hun bevindingen op Twitter over iOS 14.6. Die versie zou grote volumes aan data over activiteit op de eigen apps naar Apple versturen. Dat zou zelfs het geval zijn wanneer gebruikers het verzamelen van gegevens zo goed mogelijk zouden inperken via de privacy-instellingen. De gegevens die Apple zo kon verzamelen waren volgens Mysk onder meer het iPhone-model, de toetsenbordtalen en andere details die jouw specifieke toestel kunnen identificeren. Gizmodo laat weten dat gebruikers in de VS een groepsvordering gestart zijn tegen Apple, na de bevindingen van Mysk. 

Het lijkt dus allesbehalve duidelijk welke gegevens de iPhonebouwer verzamelt. De techreus encrypteert zijn gebruikersdata. Gelukkig gaat het daarbij niet noodzakelijk om een combinatie van het verwerken van persoonlijke en meer algemene info. Apple zelf heeft nog niet op de kwestie gereageerd.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business