Nieuws, Security

Apple aangeklaagd voor tracken van gebruikers, ook als functie uitstaat

Apple deelt gegevens van gebruikers die vroegen niet te tracken
Image: iStock
Apple wordt gezien als een bedrijf dat het goed met je privacy voorheeft. Toch is het bedrijf minder transparant over welke data het kan inkijken.

Zeker met de introductie van bepaalde veiligheidsinstellingen profileerde Apple zich als een veilig merk. Zo is het mogelijk om aan bepaalde apps te vragen om je niet te tracken. In de instellingen van de iPhone zit bovendien ook de mogelijkheid om hardware-analyse volledig uit te schakelen. Weliswaar zit de instelling weggestopt achter aan aantal submenu’s. De optie is te vinden via ‘Instellingen > Privacy en beveiliging > Analyse en verbeteringen > iPhone-analyse’.

Apple’s eigen apps

Je krijgt dus de mogelijkheid om hardware-analyses volledig uit te zetten. Verwacht wordt dan ook dat er geen data meer gegenereerd wordt en dus ook niet kan worden door te sturen. Enkele appontwikkelaars en onderzoekers kwamen er echter achter dat de functie niet erg veel doet. Ook als je ervoor kiest om geen hardware-analyse met Apple te delen, wordt alles gewoon doorgestuurd.

De onderzoekers van het bedrijf Mysk kwamen erachter dat Apple’s eigen apps de voornaamste bron van gebruikersdata vormen. Met een gejailbreakte iPhone waarop iOS 14.6 draaide, konden de onderzoekers vaststellen dat er tijdens het gebruik van allerlei apps pakketten verzonden werden. Het gaat om de App Store, Apple Music, Apple TV, Books en de aandelenapp van Apple. De website Gizmodo meldt wel dat de Health- en Wallet-app niet betrokken zijn. Vanuit deze twee apps wordt op geen enkele manier data doorgespeeld.

Gedeelde informatie

De inhoud van de informatiepakketten was uiteenlopend en eerder zorgwekkend. De onderzoekers zeggen dat ‘elke klik’ die je maakt in een van deze apps naar Apple verstuurd wordt: voor de Californiërs is alle informatie in real-time beschikbaar. Ook zoekopdrachten, hoelang je op een pagina blijft hangen en welke reclame je precies bekijkt, wordt allemaal opgeslagen. Informatie over de hardware, waaronder het ID-nummer van de iPhone, werd eveneens gedeeld met Apple.

Het aan- of uitzetten van verschillende trackingopties had weinig effect op de informatiepakketten die verstuurd werden. De onderzoekers voerden ook een tweede test uit, deze keer via iOS 16 en zonder de iPhone te jailbreaken. Daardoor was het voor de onderzoekers niet mogelijk om de precieze inhoud van de verzonden informatie na te gaan. Wel kon vastgesteld worden dat de het verstuurde datapakket ongeveer even groot was als in iOS 14.6. Vermoedelijk bevatten de pakketten dus dezelfde info.

Andere definitie van ‘tracking’

Volgens Apple is er echter niets aan de hand. Wat zij hier doen, beschouwen ze namelijk zelf niet als tracking. Op de eigen website zegt het bedrijf dan ook niet aan tracking te doen:  

Het reclameplatform van Apple volgt je niet, wat inhoudt dat het geen gebruikers- of apparaatgegevens uit onze apps koppelt aan gebruikers- of apparaatgegevens die door derden worden verzameld voor gerichte reclame of advertentiemetingsdoeleinden. Ook worden er geen gebruikers- of apparaatgegevens gedeeld met bedrijven die in gegevens handelen.

Volgens Apple houdt tracking dus in dat zij jouw gegevens met derden delen. Zo lang zij de gegevens binnenhuis houden, zien zij dus geen probleem. Of de rechtzaak die mening deelt, zal binnenkort moeten blijken. Inmiddels is er een ‘class action’-rechtszaak gestart tegen het Amerikaanse bedrijf. Apple zelf reageerde nog niet op de beschuldigingen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business