Nieuws

Amazon en Apple aangeklaagd voor duurdere iPhones en iPads 

Amazon
In de Verenigde Staten loopt er een rechtszaak tegen Apple en Amazon. Ze zouden de prijzen van iPhones en iPads bewust opgedreven hebben.

Volgens de burgerlijke aanklacht van Steven Floyd uit Williamsport (Penssylvania) zouden Amazon en Apple op een oneerlijke manier samengewerkt hebben, zo meldt Reuters. De twee technologiereuzen maakten naar verluidt prijsafspraken. Zo kreeg Amazon kortingen op Apple-producten, op voorwaarde dat het aantal doorverkopers in de webshops van Amazon drastisch verminderd zou worden, van 600 tot amper 7 (!).  

Prijsafspraken in voordeel van Amazon 

Als een gevolg daarvan zouden iPhones en iPads een stukje duurder geworden zijn. De overeenkomst tussen de twee giganten dateert al van 2019. Dat blijkt uit de papieren van de federale rechtbank van Seattle, die het persbureau Reuters kon inkijken 

Amazon zou van Apple 10 procent korting gekregen hebben bij het inkopen van iPads en iPhones, terwijl de prijzen voor de consument gemiddeld met 10 procent stegen. Het lijkt er dus sterk op dat Amazon op deze manier een omzetverlies wilde vermijden. 

De aanklager beweert dat hij bij Amazon 319,00 dollar betaalde voor een nieuwe iPad en dat hij uiteindelijk te veel geld had neergelegd, omdat de railreus de concurrentie in de kiem had gesmoord. De zaak ‘Floyd v Amazon.com Inc’ komt later voor het U.S. District Court, Western District of Washington. Het wordt uitkijken naar de uitspraak, want die kan een belangrijk precedent scheppen.

Lees ook: Apple komt tegen eind 2023 met XR-headset op de markt

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat heb jij gekocht tijdens Black Friday?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business