Nieuws

Frankrijk verbiedt Office 365 en Google Workspace in klassen

Frankrijk verbiedt Office 365 en Google Workspace in scholen.
Beeld: iStock
Office 365 en Google Workspace zijn twee gratis toegankelijke office suites. Frankrijk verbiedt nu het gebruik ervan in scholen.

Frankrijk verbiedt het gebruik van Office 365 en Google Workspace in klassen vanwege de privacy van hun leerlingen. Het probleem draait rond de gratis versie van Microsofts Office 365 en de hele Google Workspace-omgeving. In augustus van dit jaar waarschuwde Philip Latombe al voor de uitwassen van de gratis tekstverwerkers en presentatietools die via de cloud werken. Het democratisch parlementslid claimde voornamelijk dat Microsoft problemen kent met het beheren van gebruikersdata in de cloud.

De Franse onderwijsminister, Pap Ndiaye, lijkt mee te stappen in dat verhaal, al luidt de officiële reden voor het verbod anders. In een schriftelijk antwoord deelt het Franse Ministerie van Onderwijs mee dat openbare diensten – dus ook de onderwijssector – verplicht zijn om een vergoeding aan te vragen voor aangewonnen diensten. Aangezien Office 365 en Google Workspace gewoon gratis zijn, is het onmogelijk om daarvoor een vergoedingsaanvraag in te dienen. De redenering luidt dan dan ook dat openbare diensten in principe geen gebruik kunnen maken van zulke gratis diensten. Voor betalende diensten is er doorgaans geen probleem, tenzij die op een ander moment verboden werden.

Gebruikersdata naar de V.S.

De Franse autoriteiten zijn er bovendien niet op gesteld dat Franse gebruikersdata in de Verenigde Staten wordt opgeslagen. De V.S. zou zich niet aan de GDPR en andere privacywetten houden. Daardoor is de data er minder goed beschermd dan in de Europese Unie.

De “Commission Nationale Informatique & Libertés” (CNIL) houdt zich in Frankrijk bezig met online privacy. Zij stelden in 2021 al dat onderwijsinstellingen best gebruik zouden maken van software die de GDPR respecteert. Aan universiteiten werd ook afgeraden om Office 365 te gebruiken. Frankrijk haalt met dit nieuws gek genoeg geen primeur: in 2019 besliste Duitsland ook al dat Office 365 niet gebruikt mocht worden in bepaalde scholen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business