Nieuws

VS bant invoer en verkoop Chinese telecom

De Verenigde Staten willen Chinese telecom intern aan banden leggen.

De relatie tussen de Verenigde Staten en China staat nog niet meteen op het punt uit het dal te kruipen waarin ze zich nu bevindt. Al helemaal niet nu die eerste de invoer en verkoop van nieuwe producten door vijf Chinese bedrijven tegenhoudt.

Wie en wat

Buiten het bekende Huawei gaat het ook nog over ZTE, Dahua, Hikvision (videobewaking) en Hytera (radioapparatuur). De Amerikaanse regering vreest dat er een reëel risico voor spionage is en ziet deze firma’s als een bedreiging voor de nationale veiligheid.

De maatregel geldt alleen voor nieuwe producten. Bestaande vergunningen worden voorlopig niet ingetrokken. Voorlopig, want de FCC (Federal Communications Commission) overweegt wel degelijk om die misschien te herzien in de nabije toekomst.

Geen recente beslissing

Het is zeker niet de eerste episode in de gespannen verhoudingen tussen beide landen. Zo mag Huawei al even niet meer samenwerken met Amerikaanse bedrijven. Ook de app TikTok wordt met argusogen bekeken. Donald Trump had als president een eerste stap genomen om het platform aan banden te leggen, maar zijn opvolger Joe Biden heeft dat teruggedraaid. Wederom voorlopig, want de eventuele dreiging wordt wel degelijk bekeken. TikTok maakt namelijk deel uit van ByteDance, nog een ander Chinees technologiebedrijf.

Het is iets waar Democraten en Republikeinen blijkbaar in overeenkomen, want FCC-leden van beide partijen hebben deze maatregel unaniem goedgekeurd. Daarbij is niet over één nacht ijs gegaan, de plannen om de vijf bedrijven te weren dateren al van vorig jaar.

Het VK doet mee

De Chinese tech-export kent de laatste dagen meer dan één tegenslag. Het Verenigd Koninkrijk besliste onlangs bijna gelijktijdig om camera’s van Chinese makelij te bannen (eventueel verwijderen) van gevoelige overheidslocaties. Ook hier is Hikvision één van de geviseerde bedrijven.

Zo is het duidelijk dat de plooien tussen de VS en het VK enerzijds en China anderzijds nog niet vandaag zullen worden gladgestreken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business