Nieuws

Nieuw uitstel voor TikTok: Biden wil dossier grondig bestuderen

Joe Biden is niet van plan overhaaste beslissingen te nemen in het TikTok-dossier. De verkoop is op de lange baan geschoven.

Al sinds september zit de verkoop van TikTok muurvast. Toen voormalig president Donald Trump in augustus het decreet ondertekende, was dat nochtans met de bedoeling ByteDance aan te sporen om een verkoop snel af te handelen. Het Chinese moederbedrijf van TikTok kwam in september met een voorstel op de proppen om data van de Amerikaanse gebruikers te verkopen aan Oracle. Ook supermarktketen Walmart werd als derde partij in de deal betrokken. De administratie van Trump was niet overtuigd van de deal omdat ByteDance met deze constructie het merendeel van de aandelen zou behouden, maar het Chinese bedrijf was niet zinnens een ander voorstel uit te werken. Dus speelde ByteDance een sluw juridisch spelletje om via de rechtbank de deadline voor de verkoop zo vaak mogelijk uit te stellen. In december klonk het nochtans vanuit Washington dat er geen uitstel meer mogelijk was.

Ondertussen zijn we een nieuwe president verder en lijkt er nog niet meteen schot in de zaak te komen. Voor president Biden lijkt TikTok verkopen geen hoogste prioritiet te zijn. Reuters schrijft vandaag op basis van een artikel in The Wall Street Journal dat de president eerst het volledige overnamedossier zal doornemen. Biden wil over voldoende objectieve informatie beschikken om te kunnen oordelen of Oracle voldoende garanties biedt dat data van Amerikaanse gebruikers veilig bewaard wordt. TikTok heeft honderd miljoen gebruikers in de Verenigde Staten, waarvan een groot deel minderjarig zijn. Geen van de betrokken partijen was te vinden voor commentaar aan Reuters.

Geen versoepelingen ten aanzien van China

Joe Biden en Donald Trump leken het tijdens hun verkiezingsdebatten over werkelijk niets eens te kunnen geraken, maar tijdens zijn eerste weken zet Biden het beleid van zijn voorganger ten aanzien van Chinese bedrijven gewoon verder. Biden heeft het verhogen van de digitale veiligheid bovenaan zijn politieke agenda gezet. Hij liet zich meteen omringen door cybersecurityexperts in de nasleep van het SolarWinds-drama.

Hij heeft ook al duidelijk gemaakt dat Chinese technologiebedrijven die op de zwarte lijst zijn gezet door Trump niet snel versoepelingen hoeven te verwachten. Ongeacht welke beschuldigingen nu bewezen zijn en welke niet. Slecht nieuws voor Huawei, dat al openlijk de wens had uitgesproken dat Biden de deur voor nieuwe onderhandelingen open zou zetten.

Lees ook: Psychologen gebruiken TikTok om jongeren door coronatijd te helpen

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business