TikTok psychologen depressie jongeren
Disappointed sad girl holding mobile phone while laying on bed in a bedroom

Pyschologen die met jongeren werken gebruiken steeds vaker TikTok om hen te helpen praten over sombere gevoelens in coronatijden.

Advertentie

Het populaire platform TikTok blijkt een ideaal kanaal om jongeren te bereiken die het mentaal moeilijk hebben. Tieners krijgen zo het gevoel dat psychologen hen begrijpen, het grote-broer-of zus-gevoel, zeg maar. Nu.nl praatte met jongerenpsycholoog Daniëlle Verroen. Zij is er helemaal voor te vinden dat psychologen op een luchtige manier jongeren op ‘hun thuisfront’ TikTok bemoedigend toespreken.  

“Het is belangrijk om als psycholoog de taal van de jongeren te spreken. Zij houden niet van langgerekte gesprekken”, zegt Verroen. Door de lockdowns dreigde psycholoog Hanan Haddouch (32) het contact met de leefwereld van haar jonge patiënten te verliezen. Daarom besloot ze een TikTok-account te starten en dat sloeg aan. “Het is zo belangrijk om te investeren in preventie van mentale problemen. Zo kunnen jongeren de crisis veel beter doorkomen”, zegt ze in een interview met Nu.nl. 

TikTok als opstapje naar hulp zoeken 

Haddouch gebruikt TikTok om op een toegankelijke en luchtige manier te vertellen over depressies en burn-outs, hoe ze te herkennen en hoe ermee om te gaan. Ze schuwt daarbij de zware onderwerpen niet. “Natuurlijk kan dat lastig zijn, want TikTok maakt gebruikt van muziek en dans. Het mag niet te lacherig worden.” 

De psychologe krijgt veel positieve reacties. Haar video’s zijn vaak ook een opstapje naar het zoeken van hulp. “Ik krijg regelmatig de vraag hoe ze een afspraak bij een psycholoog kunnen maken en hoe ze met hun ouders moeten praten over hun donkere gevoelens. Die vragen beantwoord ik dan in mijn video’s”, zegt ze. 

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here