Nieuws

Stad Antwerpen getroffen door cyberaanval

Antwerpen IT aanval
Stad Antwerpen is in de nacht van maandag op dinsdag door een cyberaanval getroffen. Verreweg de meeste IT-systemen zijn door de aanval afgesloten geraakt.

Cybercriminelen hebben volgens de Gazet van Antwerpen vannacht toegeslagen in de IT-systemen. Het zou mogelijk gaan om een zogenoemde ransomware-aanval waardoor interne systemen af zijn gesloten. Onder meer alle Windowsapplicaties zijn onbereikbaar voor ambtenaren. Bovendien is er geen mailverkeer mogelijk, meldt Alexandra d’Archambeau, raadslid in Wilrijk, via Twitter.

De GVA meldt dat de aanval ook gevolgen heeft voor burgers. Zij kunnen geen afspraken inplannen bij de stad of politie of tickets reserveren bij musea. Instanties direct gelinkt aan Stad Antwerpen – waaronder Zorgbedrijf – zijn ook geraakt door de aanval. Zorgbedrijf kan hierdoor op dit moment niet telefonisch of per mail bereikt worden. Persoonlijke alarmsystemen en het noodnummer van zijn technische dienst zijn nog wel actief.

Hulpdiensten van Stad Antwerpen bleven intussen vrijwel volledig buiten schot. Zij zijn bereikbaar via de gewoonlijke noodnummers 101 en 112 en de politie is ook bereikbaar via zijn e-formulier. Je kan de brandweer op dit moment niet via zijn digitale portaal bereiken. In hoeverre de politie op dit moment zijn dienstverlening kan voortzetten is niet bekend. Alle administratieve systemen zouden zijn afgesloten na de aanval; enkel de databank is nog bereikbaar, dat schrijft Het Laatste Nieuws.

“De volledige reikwijdte van de problemen wordt momenteel volop onderzocht”, aldus Dirk Delechambre, woordvoerder van Stad Antwerpen. Experten van de digitale dienst van Stad Antwerpen, Digipolis Antwerpen, zijn volop in de weer om de systemen weer operationeel te krijgen. Wanneer de problemen zijn hersteld is op dit moment nog ongeweten.

Wederom een cyberaanval in België

Frappant is dat dit de tweede cyberaanval op een Belgische gemeente is op twee maanden tijd. De gegevens van de politie in Zwijndrecht kwamen via zo’n aanval eerder dit jaar op straat te liggen. Het ging daarbij om politiegegevens van onder meer ANPR-camera’s van tussen 2006 en 2022. In deze data zaten volgens techjournalist Daniël Verlaan van het Nederlandse RTL Nieuws ook duizenden pv’s, dikwijls inclusief foto’s.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business