Concept Luna Dell

Dell voorziet een circulaire toekomst waarbinnen laptops sneller te repareren en recycleren zijn. Het bedrijf brengt die visie vandaag tot leven met Concept Luna.


Nieuw is Concept Luna niet. Dell introduceerde de eenvoudig te repareren computer exact één jaar geleden. Komt hij nu dan eindelijk op de markt? Zo ver zijn we nog niet, maar de techgigant zet wel stappen om het visionaire concept haalbaar te maken binnen zijn productreeksen. Het voorbije jaar werd onder meer aandacht besteed aan het elimineren van lijm, schroeven en kabels uit laptops. Volgens het Amerikaanse merk moet die stap het reparatie- en recycleerproces van laptops flink versnellen.

Daarnaast moet Concept Luna, of in elk geval de lessen die uit dit proces worden getrokken, helpen om het aantal gerecycleerde laptops omhoog te stuwen. Daarmee draagt Dell naar eigen zeggen bij aan een toekomst waarin de hoeveelheid elektronisch afval ‘drastisch verminderd’ wordt. Het WEF (World Economic Forum) berekende dat er in 2021 57,4 miljoen ton aan elektronische apparatuur in afvalcontainers verdwijnt.

Een groot deel van de materialen gaat verloren. Zodoende blijft ook de vraag naar (ruwe) materialen als goud of koper overeind. Met Concept Luna behoort dat verhaal tot het verleden. Dell zegt dat de laptops ontwikkeld voor het conceptproject binnen tien minuten uit elkaar gehaald kunnen worden door robots. Vele malen korter dan de huidige standaard van “meer dan één uur”. Gezien de laptop opgetrokken is uit verschillende modulaire onderdelen, is hij bovendien makkelijker te repareren; je zou daarmee in theorie veel langer met een laptop kunnen doen voordat hij op de afvalberg beland.


Constante monitoring componenten

Dell vergelijkt de reparatiecyclus daarbij met die van een auto. “Simpel gezegd, het is vergelijkbaar met hoe we onze wagens onderhouden, we gooien niet de hele auto weg als we nieuwe banden of remmen nodig hebben,” schrijft het merk over Concept Luna. Met telemetrie wil Dell systemen componenten nauwgezet in de gaten houden en gebruikers kunnen adviseren om ze te vervangen zodra dit nodig is. Hierdoor kan de levensduur van bepaalde onderdelen verder verlengd worden.

Schermen die nog in zeer goede staat zijn, moeten hierdoor van de vuilnisbelt wegblijven. Of het in de praktijk zo gaat werken is uiteraard nog de vraag. Concept Luna blijft intussen nog een concept; wanneer we de lessen die het bedrijf trekt uit het project in de praktijk gaan terugzien is niet bekend. De fabrikant committeert zichzelf hiermee alvast aan een duurzamere toekomst maar hoe die toekomst er exact uit komt te zien, laat het nog graag in het midden.