Twitter

Twitter stelde zondagavond een verbod in op het delen van socialmedialinks naar platformen als Mastodon en Instagram.


Twitter Support schreef in een inmiddels verwijderde reeks tweets over het verbod voor het delen van socialmedialinks. Het platform wilde daarmee “de gratis promotie van bepaalde andere sociale media” tegengaan. Volgens de eveneens verwijderde beleidspagina zou het linkverbod gelden voor Facebook, Instagram, Mastodon, Truth Social, Tribel, Post en Nostr. Opvallend is dat het daarmee – voor zover bekend – wel toegestaan zou zijn om links naar bijvoorbeeld TikTok, Weibo en YouTube te plaatsen.

Hoewel het beleid zondagavond van kracht werd en het ‘embedden’ van socialmedialinks daarmee werd verboden, was dit van korte duur. Luttele uren na de aankondiging van Twitter Support werd het verbod teruggedraaid. Waarom Twitter besloot tot het terugdraaien van de beleidswijziging is niet bekend. Geweten is dat het verbod op het delen van socialmedialinks kon rekenen op een bak kritiek van creators tot journalisten en politici.

Die kritiek had onder andere te maken met Musks interpretatie van het beleid. Chief Twitt schreef namelijk dat het “af en toe delen van socialmedialinks” was toegestaan onder het deelverbod. Het beleidsartikel van Twitter – en de praktijk – wees echter op een totaalverbod. Intussen is het weer mogelijk om links te delen naar de meeste bekende sociale media. Links naar Twitter-concurrent Mastodon worden nog altijd geweerd.


Peiling voor grote wijzigingen

Elon Musk kondigde vlak na middernacht via Twitter aan dat het linkverbod werd opgeheven. Ook schreef de ceo dat er voortaan “een peiling volgt voor belangrijke beleidswijzigingen”. Kort daarop plaatste de ceo een peiling over zijn positie bij Twitter. Hij vroeg het publiek daarbij of het gewenst is dat hij ceo blijft. Ook gaf Musk aan de “uitkomst van de peiling” te respecteren. Intussen lijkt het einde van zijn tijd als topman daarmee ingeluid te zijn; 57 procent stemde voor het aftreden van de Tesla en SpaceX-topman als ceo.

Ongeweten is of Musk zich aan zijn woord houdt. Een opvolger is volgens hem niet voorhanden. “Er is niemand die de baan wil om Twitter in leven te houden,” schrijft hij in een tweet.