Nieuws

Twitter-verbod voor Mastodon en verschillende journalisten

Twitter
© Twitter
Op Twitter wordt verbod na verbod uitgesproken. De accounts van verschillende journalisten en mastodon werden inmiddels opgeschort.

De laatste twee dagen regent het verboden bij Twitter. Eerst werd de twintigjarige student @JxckSweeney geschorst van het socialemediaplatform voor het volgen van Elon Musk. Via het account @ElonJet volgde Jack Sweeney namelijk de vluchtroutes van Elon Musks privéjet en daar kon de twitterbaas niet mee lachen. Begin dit jaar bood Musk 5.000 dollar aan Sweeney om het account op te heffen. De twintiger vond dat bedrag te laag en vroeg minstens 50.000 dollar om het account op te heffen.

Uiteindelijk krijgt Musk dan toch zijn zin – en dat zonder Jack Sweeney 50.000 dollar toe te stoppen. Twitter stelde gisteren een nieuwe regel voor die een verbod instelt op het volgen van personen. Plots werd het verboden om iemands livelocatie openbaar te maken op Twitter. Kort daarna verdwenen de accounts @ElonJet en @JxckSweeney.

Mastodon van Twitter

De Twitterban van een twintigjarige, dat is een kans die ze bij Mastodon natuurlijk niet kunnen laten liggen. Op het account van de Twitter-concurrent verscheen dan ook vrij snel volgende tweet:

Wist je het al? Je kan @ElonJet volgen op Mastodon via mastodon.social/@ElonJet ✈️

Foto via: web.archive.org

Die post heeft niet lang online gestaan: amper een paar uur na deze tweet, werd het Twitter-account van Mastodon, @joinmastodon, plots opgeschort.

De ban voor Mastodon lijkt zich bovendien niet te beperken tot het account van het socialemediaplatform. Twitter-gebruikers klagen al enkele uren dat links naar Mastodon-servers niet meer werken: Twitter markeert ze allemaal als ‘mogelijk schadelijke links’. TechCrunch rapporteert dat aanvankelijk enkel links met ‘mastodon’ of ‘mstdn’ geblokkeerd werden. Na een aantal uren zouden ook andere servers, met namen als journa.host en SciComm.xyz geblokkeerd zijn.

Journalisten

Genoeg geblokkeerd, zou men ondertussen denken. Maar nee: de twitterverboden stapelen zich verder op. Na het account van Mastodon, werden de accounts van verschillende prominente journalisten ook opgeheven. Voornamelijk Amerikaanse journalisten werden vannacht plotseling geblokkeerd. Het gaat om: Drew Harwell (Washington Post), Keith Olbermann (ex-MSNBC), Donie O’Sullivan (CNN), Matt Binder (Mashable), Ryan Mac (New York Times) en Aaron Rupar.

Zij kwamen overigens uit de lucht gevallen – geen van de journalisten wist de exacte reden voor het verbod dat zij opgelegd kregen. Sommigen onder hen hadden enkele uren voordien nog getweet over @ElonJet of @JxckSweeney, anderen dan weer over de twitteractiviteit van Mastodon.

Doxxing

Aanvankelijk leek het er nog op dat de bans automatisch – en dus ook verkeerdelijk – werden ingesteld. Elon Musk laat echter weten dat dat niet zo is. Volgens hem zouden de accounts aan ‘doxxing’ gedaan hebben. Doxxing is het publiceren van persoonsgegevens op het internet en is verboden, aangezien het een schending van de privacy inhoudt.

Of de journalisten, @ElonJet en @JxckSweeney zich schuldig maakten aan doxxing, daarover is discussie mogelijk. Men zou kunnen beargumenteren dat de locatie van Musks privéjet niet hetzelfde is als de locatie van Musk zelf – en dus ook niet onder ‘doxxing’ valt. De gegevens waarvan @ElonJet gebruik maakte, zijn trouwens allemaal publiek toegankelijk en gewoon op te zoeken op het internet. Ondertussen liet Elon Musk al een poll los op zijn Twitter-publiek. Daarin vraagt hij wanneer hij de accounts terug toegang tot twitter moet geven. Een meerderheid stemde op ‘nu’. Na afloop van de stemming besloot de topman dat er “te veel opties” mogelijk waren. Nu loopt er dus een tweede bevraging. Daar kunnen gebruikers kiezen om de journalisten ‘nu’ of ‘over 7 dagen’ terug toegang tot Twitter te verlenen.

De twitterpoll wordt momenteel opnieuw uitgevoerd.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business