Nieuws

Apple schrapt M2 Extreme-chip voor Mac Pro

Apple Mac Pro
Apples Mac Pro wacht nog altijd op zijn Apple Silicon-upgrade. Duidelijk is alvast dat de nieuwe Mac Pro-desktop een pak minder snel zal zijn dan eerder gedacht.

Apple werd inmiddels ingehaald door de tijd. Meer dan twee jaar nadat Tim Cook beloofde de Mac-lijn binnen 2 jaar van Intel-chips af te krijgen, wacht de Mac Pro nog op zijn upgrade. Daarbij zou de Mac Pro in eerste instantie worden voorzien van de M1 Ultra en een chip die qua rekenkracht gelijk moest staan aan viermaal de M1 Max. De Mac Studio werd voorzien van de M1 Ultra terwijl de sterkere M1-chip nooit verscheen. Apple besloot daarbij om de Mac Pro direct te voorzien van de snellere en efficiëntere M2-generatie.

Apple Mac Pro met M2-chip

Vanaf dat punt was Apples plan om de nieuwe Mac Pro uit te brengen in twee configuraties: met de M2 Ultra en een M2-versie die mogelijk als ‘Extreme’ bekend zou staan. Bloomberg schrijft dat de M2 Extreme mogelijk 48 CPU-kernen zou bevatten en nog eens 152 grafische rekenkernen. Het dubbele aantal kernen van de M2 Ultra, die het dus met 24 CPU en 76 GPU-kernen moet stellen.

Volgens Bloomberg-journalist Mark Gurman zal de M2 Extreme echter nooit het levenslicht zien. De M2 Ultra is daarmee de snelste processor die je op de Mac Pro kunt krijgen. Volgens Gurman werd het besluit rondom de M2-chipset genomen wegens de complexiteit en kosten van de productie van de chipset. Een Mac Pro met M2 Extreme-processor zou hierdoor te duur worden voor reguliere gebruikers. Volgens Gurman zou de prijs binnen Apples huidige prijsstelling rond de 10.000 dollar uitkomen.

Zelfs voor Apple zou de M2 Extreme-aangedreven Mac Pro daarmee té niche worden. Over eventuele adviesprijzen voor de M2 Ultra-aangedreven desktopcomputer spreekt Gurman zich (nog) niet uit. Wel zegt de journalist dat de Apple Mac Pro zich van andere Mac-apparaten zal blijven onderscheiden met uitbreidingsopties voor opslag- en werkgeheugen en ‘andere componenten’.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business