Nieuws

Intel splitst divisie achter Arc-GPU’s in twee

Intel GPU's
Intel herstructureert: de divisie achter de recent uitgekomen Intel Arc-GPU’s wordt daarbij in tweeën gedeeld.

Intel bracht dit jaar zijn eerste discrete GPU’s uit. Vooral in de desktopmarkt wil dat zeggen dat de chipproducent moet opboksen tegen gevestigde namen als Nvidia en AMD. Ondanks het feit dat de divisie achter de A770 en A750 nu opgesplitst wordt, meent Intel wel nog grafische kaarten te gaan maken.

De divisie achter die GPU’s is de “Accelerated Computing Systems and Graphics Group”, ook wel ‘AGX’. Die zou gesplitst worden waar het voegwoord valt. De accelerated computing-tak zal gaan werken in de DCAI-divisie, waar Intel ontwikkelingen uitwerkt met betrekking tot AI en datacenters. Zo worden ze feitelijk aan het Xeon-team toegevoegd. Grafische kaarten als de A770 en A750 zouden in de toekomst uit een andere divisie voortkomen: de Client Compute Group (CCG). Dat onderdeel van het bedrijf zal zich blijven toeleggen op hardware voor particulieren.

Toekomst voor Intel-GPU’s

Het hoofd van de gespleten AGX-divisie krijgt ook zijn oude job terug. Raja Koduri overzag – voor hij bij de AGX-divisie werkte – als Chief Architect de manier waarop chips gebouwd worden en wat de strategie voor Intel zou moeten zijn op lange termijn.

Intel lijkt dus vooral harder in te gaan zetten op AI en datacenters. Ook op dat vlak wordt het namelijk stevig beconcurreerd door Nvidia. Wat precies de impact daarvan zal zijn op Intels toekomstige hardwareproductie is niet meteen duidelijk. Ook die markt wordt namelijk gedomineerd door Nvidia en AMD, waardoor Intel een kleine speler is op de GPU-markt. Of het bedrijf middelen blijft pompen in grafische processoren voor particulieren, dan wel in AI en datacenters, zal voor een groot deel van Chief Architect Koduri afhangen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business