Nieuws

NASA stopt Marsmissie InSight 

insight
NASA heeft officieel een einde gemaakt aan de Marsmissie InSight. De module werd twee keer gecontacteerd, maar er kwam geen signaal terug.

De laatste boodschap van InSight die de aarde bereikte, dateert van 15 december. Nadat twee contactpogingen eerder dit jaar op niets uitdraaiden, maakte de NASA naar eigen zeggen de lastige beslissing om de missie stop te zetten. Het ruimtevaartagentschap gaat wel een kanaal openhouden om naar een mogelijk signaal te luisteren, “voor het geval dat”. De NASA acht het wel “onwaarschijnlijk” dat het nog iets gaat horen van InSight. 

De NASA deelde op Twitter ook nog een selfie, het allerlaatste beeld dat InSight doorstuurde. De Marsmodule landde in 2018 op de Rode Planeet. Zijn energieniveau nam stilaan af, mede door de grote hoeveelheid stof die de zonnepanelen bedekt. De NASA had ook voorspeld dat dat zou gebeuren. 

“Mijn energiepeil is heel erg laag, dus dit is mogelijk het laatste beeld dat ik kan versturen”, luidt de laatste tweet van InSight. “Maar maak je geen zorgen om mij: mijn tijd hier was zowel productief als sereen. Als ik met het missieteam kan blijven praten, zal ik dat ook doen, maar ik hou het hier straks voor bekeken. Bedankt om bij me te blijven”, klinkt het ietwat droevig. 

InSight was productief 

De NASA mag met recht en rede zeggen dat Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport (kortweg InSight) productief was. De lander kon data verzamelen over het gesteente van Mars op grotere diepte. Met een hooggevoelige seismometer kon InSight 1.319 ‘Marsbevingen’ detecteren. Daarvan werd er minstens één veroorzaakt door een meteorietinslag. De NASA kwam tot de conclusie dat de kern van Mars ongeveer half zo groot is als die van de aarde. Daarnaast stuurde InSight sinds 2018 ook dagelijks weerverslagen door en dankzij de Marsmodule konden we ervaren hoe het klinkt om op Mars te zijn en de wind te horen.  

“InSight heeft zijn naam meer dan eer aangedaan”, reageert Laurie Leshin (directeur van NASA’s Jet Propulsion Laboratory, JPL). “Als een wetenschapper die zijn hele carrière bezig is geweest met de studie van Mars, was het heel opwindend om te zien wat de lander bereikt heeft. Dat is mogelijk gemaakt door een heel team van mensen wereldwijd. Zij hebben van deze missie een succes gemaakt. Ja, het is een droevig afscheid, maar de erfenis van InSight leeft voort om ons te informeren en inspireren”, besluit ze.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business