Nieuws

Deze Arlo-beveiligingscamera’s raken zometeen werkloos

Arlo Go 2 review
Arlo heeft de voorbije week aangekondigd softwareondersteuning voor zijn Pro en Generatie 3-camera's stop te zetten. Het zijn de eerste Arlo-camera's die de EOL-fase bereiken.

Arlo’s aankondiging maakt deel uit van een nieuw End of Life-beleid dat het Amerikaanse bedrijf op 1 januari 2023 invoerde. Onder dit nieuwe beleid beperkt Arlo de termijn waarbinnen producten van software-updates worden voorzien. In een e-mail aan klanten schrijft het bedrijf dat het dit beleid introduceert om “onze producten en diensten te laten voldoen aan de steeds evoluerende technologie- en cyberbeveiligingsnormen van de markt.”

Vooralsnog worden enkel de Pro (VMC4030) en Generatie 3 (VMC3030)-camera’s getroffen door de EOL-maatregelen. Eigenaren worden daarbij ook niet meteen in de steek gelaten. Arlo schrijft dat de camera’s vanaf 1 april 2023 geen firmware-updates ontvangen. Ook verliezen ze direct verschillende functionaliteiten, waaronder back-ups van beelden in de cloud en e-mail notificaties. Na 1 april 2023 kunnen klanten met Pro of Generatie 3-beveiligingscamera’s nog wel “lokaal video’s opslaan” via een Arlo Base-station. Bewegingsmeldingen en videostreams blijven voorlopig ook beschikbaar via Arlo-apps.

Klanten die hun videodata alsnog in de cloud willen opslaan kunnen het Arlo Secure-abonnement afnemen. Gezien de camera’s geen updates meer ontvangen verliezen ze na verloop van tijd mogelijk wel ondersteuning voor bepaalde functies van de dienst.

EOL-beleid van Arlo

Dat Arlo een EOL-beleid introduceert is an sich niet bijzonder. Vrijwel alle fabrikanten van producten die software-ondersteuning vereisen, hebben zo’n maximale updatetermijn. Wat echter opvalt is de levensduur van de producten die nu de End of Life-fase bereiken. De Generatie 3- en Pro-camera’s kwamen respectievelijk 6 en 8 jaar geleden op de markt; hoewel 8 jaar niet per se kort is, is 6 jaar toch aan de relatief korte kant. Tegelijk is het updatebeleid van Arlo-concurrent Nest niet veel beter; de zoekgigant beloofde in 2021 minimaal 5 jaar aan firmware-updates voor nieuwe Nest-producten.

Hoe het EOL-beleid uitpakt voor andere camera’s van het bedrijf is niet bekendgemaakt. Via deze supportpagina worden klanten op de hoogte gehouden over de ondersteuning van hun beveiligingscamera’s.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Welke antivirussoftware gebruik jij?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business