Nieuws

Gevoelige foto’s van Roomba-testers belandden op Facebook

iRobot Roomba
© iRobot
Foto's van een kleine groep Roomba-testers zijn via Facebook opgedoken. Die foto's waren gemaakt door iRobot Roomba-robotstofzuigers en moesten het ML-algoritme helpen verbeteren.

Volgens MIT Technology Review voelen gebruikers zich misleid door iRobot dat de data verzamelde en verantwoordelijk was voor de verwerking. Niet alleen waren het beelden die afkomstig waren uit persoonlijke levenssferen, de beelden blijken ook erg gevoelig: zo werd een foto vastgelegd van een vrouw die op het toilet zit. Dat de robotstofzuigers beelden konden vastleggen was volgens iRobot – de fabrikant van de Roomba-stofzuigers – overigens bekend bij de gebruikers. Een sticker voorop de stofzuiger moest men ervan op de hoogte brengen.

Testprogramma voor Roomba’s

Ook ging het enkel om Roomba-stofzuigers die deelnamen aan een ‘testprogramma’ waar men zich voor moest inschrijven. Colin Angle, CEO en oprichter van iRobot, schrijft daarover op LinkedIn dat: “De afbeeldingen in een recent MIT Technology Review-artikel afkomstig zijn van iRobot-ontwikkelingsrobots die in 2020 door betaalde gegevensverzamelaars en werknemers werden gebruikt.”

Video- en audiomateriaal dat werd verzameld, wordt door iRobot gebruikt om Machine Learning-algoritmen te verbeteren. Dit moet ertoe leiden dat objecten beter worden herkend en vermeden, kamers gekend raken en schoonmaaksuggesties gedaan kunnen worden. Dat schrijft de topman in een bericht aan iRobot-klanten.

Angle benadrukt dat dit principe ook nu wordt aangehouden. Dit geldt dat beelden enkel worden verzameld vanaf Roomba’s die worden gebruikt door medewerkers en deelnemers aan betaalde testprogramma’s. Belangrijk om te weten is dat de testexemplaren ook andere software draaien – winkelexemplaren kunnen daardoor niet deelnemen aan dit programma en geen beelden delen. Als deelnemer aan zo’n testprogramma word je volgens de topman geïnformeerd over de data die bij het testen worden verzameld en hoe deze worden verwerkt.

Contract met verwerker beëindigd

Angle concludeert daarbij dat de data volgens afspraak werd verwerkt. Tegelijk stelt de topman dat de publicatie van beelden op Facebook nooit had mogen gebeuren. Het verwerkingscontract dat de Britse stofzuigergigant met dataverwerker Scale AI had gesloten, werd daarom direct stopgezet. Op welke manier of met welke partner iRobot in de toekomst verdergaat, is niet bekend.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business