Nieuws

Zelfopladende afstandsbediening voor Google TV’s

afstandsbediening
Male hand holding television remote controller, close up with selective focus
Tijdens CES werden er heel wat televisies getoond. Ook in de periferie daarvan gebeurden onthullingen, zoals van deze zelfopladende afstandsbediening.

Google TV’s maken al een tijdje gebruik van eigen, makkelijk te herkennen afstandsbedieningen. Het smalle G10-modelletje van de afstandsbediening mist de nummerknoppen die we jarenlang op andere afstandsbedieningen zagen terugkomen. Voor een bakje van gemiddelde grootte levert dat al snel een groot deel lege ruimte op: behalve wat knoppen die je rechtstreeks naar een streamingdienst sturen, is er niets om de cijfers te vervangen.

De nieuwe afstandsbediening die op CES 2023 werd voorgesteld, weet wat te doen met die ruimte. TW Electronics, het bedrijf dat instaat voor het ontwerp, gebruikt deze keer dezelfde lay-out als voor het reguliere G10-bakje. Alleen vullen ze nu de lege plek op met een fotovoltaïsche cel die ze ‘Powerfoyle‘ noemen. Die kan energie opwekken uit het licht in je woonkamer zodat je niet telkens de batterijen moet vervangen.

Afstandsbediening
De afstandsbediening. | Beeld: Exeger

Daarvoor hoef je zelfs geen zonnige woonkamer of tv-ruimte voor te hebben: het volstaat om het licht te laten branden. Dankzij de technologie van Exeger kan er energie opgewekt worden uit kunstmatig licht. Je hoeft de afstandsbediening dus niet voor de vensterbank te parkeren als je hem wil opladen.

Beschikbaarheid

Zelfopladende afstandsbedieningen zijn in ieder geval geen unicum: enkele Samsung-tv’s komen bijvoorbeeld ook al met oplaadbare SolarCell-bediening. Ook Amazon zou plannen hebben om zijn Fire-bediening oplaadbaar te maken.

Om een eind te maken aan de batterijenstroom, zal je wel nog even geduld moeten hebben. Er is bijvoorbeeld geen zicht op wanneer die afstandsbediening bij een Google-product te krijgen zal zijn. Wil je liever een losstaande afstandsbediening kopen? De kans bestaat dat zoiets niet mogelijk zal zijn en dat de bediening enkel bij Google TV’s te krijgen is. Voorlopig is het dus nog even zoeken naar batterijen als de afstandsbediening leeg is. Of: je opent de Google Home-app. Sinds kort kan je ook die gebruiken als afstandsbediening voor je Google TV.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business