Nieuws

Intel Arc-GPU’s krijgen overclocking software

Intel Arc GPU
The first Intel Arc Pro products are the Intel Arc Pro A30M GPU for mobile form factors and the Intel Arc Pro A40 (single slot) and A50 (dual slot) GPUs for small form factor desktops. (Credit: Intel Corporation)
Er is een tool gelanceerd waarmee gebruikers hun Intel Arc-GPU’s kunnen overclocken. Dat was voorheen niet mogelijk.

De tool heet ‘Intel Arc OC Tool’ en is de eerste software die het toelaat om Intel ARC-GPU’s te overclocken. De tool werd ontwikkeld en uitgebracht door Peter “Shamino” Tan, een ingewijde in de overclocking-scène.

Dat zet heel wat deuren open voor wie een Intel Arc grafische kaart in zijn pc heeft steken. Voorheen kon je de GPU enkel overkclocken met de officiële Intel-drivers. Daarin waren de mogelijkheden echter beperkt. De nieuwe software ontgrendelt dan ook heel wat nieuwe mogelijkheden. Zo is het mogelijk om de spanning-frequentiecurve en een vast werkpunt in te stellen. Door de nieuwe tool kunnen overclockers nu ook nagaan wat het ideale scenario voor een Arc-GPU is en hoeveel sneller je die precies kan maken.

Geen officiële ondersteuning

De Intel Arc OC Tool wordt, ondanks het feit dat het de naam van de chipproducent draagt, wel niet officieel ondersteund. Vanuit Intel hoef je dus geen ondersteuning te verwachten als je problemen ondervind met je GPU na het overclocken. Gebruik je de tool, dan vervalt ook meteen de garantie op de grafische kaart. Daarmee is de gloednieuwe Intel Arc OC Tool vooral een programma voor de enthousiasteling die weet waar hij mee bezig is. Is het de eerste keer dat je een GPU overklokt? Dan blijf je beter nog even weg van de software.

Het is namelijk duidelijk merkbaar dat de software nog in kinderschoenen staat. Aanpassing in de spanning-frequentiecurve vallen bijvoorbeeld veel groter uit dan gedacht. Verhoog je de spanning met 0,00001 V (0,01 mV), dan zul je een sprong krijgen van 10 mV. Je grafische kaart overclocken is niet voor iedereen weggelegd. Eenmaal de software wat meer op leeftijd is gekomen, zullen heel wat overclocking-enthousiasten ongetwijfeld hun instellingen delen. Op die manier profiteert – na verloop van tijd – elke Arc-gebruiker van dit stukje software.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business