Nieuws

Microsoft gaat bijhouden welke Office-versie jij draait

Microsoft Office
Microsoft heeft een update voor Windows 10 en 11 uitgerold die gegevens verzamelt over de Office-versie die op je systeem draait. De update voegt verder niets toe.

Windows 10 en Windows 11-gebruikers kunnen de update herkennen aan codenaam KB5021751. Op de detailpagina van de update voor Office beschrijft Microsoft dat het wil achterhalen hoeveel gebruikers een verouderde versie van het Office-pakket draaien. Hiervoor zal Microsoft eenmalig – voorlopig althans – opvragen welke Office-versie op het Windows-systeem draait. Specifiek wil het Amerikaanse bedrijf te weten komen hoeveel mensen nog gebruikmaken van Office 2007, 2010 en 2013.

Voor de eerstgenoemde Office-versies stopte Microsoft al in 2020 met de ondersteuning. Windows-gebruikers met Office 2013 genieten nog tot 11 april van beveiligingspatches. Daarna bereikt ook die Office-versie EOL. Microsoft wil nu dus weten hoeveel gebruikers oudere versies van Office na de ondersteuningstermijn blijven gebruiken.

Dataverzameling in Windows

Waarom de Amerikaanse softwaregigant die gegevens wil verzamelen, is niet bekend. Het is bovenal onbekend welke gegevens het bedrijf specifiek verzamelt met de update en hoe het van plan is deze data te verwerken. Ook is het niet bekend of dit een opmars vormt naar het verzamelen van data via zulke updates voor Windows. Microsoft verzamelt sinds de lancering van Windows 10 steeds meer data. Het bedrijf zegt die data te gebruiken om de gebruikerservaring te verbeteren, maar biedt ook opties om gepersonaliseerde advertenties te ontvangen.

Waar je die vorm van dataverzameling nog kan uitschakelen, is dat niet het geval voor de update. Als je automatische updates hebt ingeschakeld, zal de update weldra op je systeem belanden. Windows, zowel versie 10 als 11, laten je de updates tijdelijk pauzeren. Nadien zal je toch alle updates moeten installeren. Dat is ook aangeraden gezien update vaak belangrijke beveiligingsoplossingen bevatten. Met de Patch Tuesday-ronde van januari rolde Microsoft nog 98 van zulke bugoplossingen uit.

Wil je toch (tijdelijk) de Windows-updates stopzetten? Volg dan onderstaande stappen in Windows 11. Stappen voor Windows 10 zijn vrijwel gelijk.

  1. Open Windows Updates
  2. Klik bij Updates onderbreken het dropdown-menu aan
  3. Selecteer de gewenste duur waarvoor je updates (tot 5 weken) wenst te onderbreken

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business