Nieuws

Tesla investeert 3,6 miljard dollar in twee nieuwe fabrieken

Tesla
Tesla gaat in de VS 3,6 miljard dollar investeren in de bouw van twee nieuwe fabrieken. Het is een uitbreiding van de Gigafactory in Reno, Nevada.

Een van de twee nieuwe fabrieken zal batterijen van het type 4680 gaan produceren. En in het andere gebouw zal de Semi-truck van de band rollen, zo meldt Tesla. Het forse investeringsbedrag van 3,6 miljard dollar ligt zelfs iets hoger dan het initiële bedrag (3,5 miljard dollar) dat vrijgemaakt werd voor de bouw van de Gigafactory, in 2014. Om de nieuwe productie mogelijk te maken, neemt Tesla in één klap ook 3.000 mensen in dienst. 

Elon Musk en de zijnen leverde in december de eerste Semi’s af, aan Pepsico. Tot nog toe was de elektrische truck vijf jaar lang in ontwikkeling geweest, vertragingen inclusief. Ook in een volgende fase zal de Semi maar in beperkte aantallen geproduceerd worden, maar Tesla is alvast wel van plan om het productievolume in Nevada op te drijven. De Semi-truck gebruikt minder dan 2 kWh per mijl (1,6 km). Ook het rijbereik is best indrukwekkend te noemen, dat in theorie moet variëren tussen de 480 en 800 km. Tesla wil bedrijven overtuigen met de claim dat ze in de eerste drie jaar tot 200.000 dollar kunnen besparen op brandstof. 

Tesla zet in op 4680-batterijen 

Daarnaast is er dus nog een tweede nieuwe fabriek, die de 4680-batterijen gaat produceren. Dat moet Tesla toelaten om de kosten voor batterijen te halveren en de productie van zijn elektrische voertuigen tegen 2030 stevig te verhogen. De constructeur mikt op 20 miljoen verkochte wagens en trucks. De 4680-batterij heet zo omdat de cellen 46 op 80 mm groot zijn. Ze hebben een grotere capaciteit en zijn bovendien goedkoper te produceren.  

Reuters liet wel al weten dat Tesla moeilijkheden ondervond om de productie van die nieuwe batterijen op te drijven. Meerbepaald de dry-coating-techniek om de cellen van een buitenlaag te voorzien, stond nog niet op punt. Tesla heeft wel niet laten weten hoe het dat probleem dan heeft kunnen oplossen. In de nieuwe aankondiging staat alvast te lezen dat de nieuwe fabriek de capaciteit zal hebben om 4680-batterijen te produceren voor 1,5 miljoen voertuigen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business