Nieuws

Donald Trump krijgt zijn Facebook-account terug

donald trump thruth social
Trump krijgt binnenkort, na een periode van twee jaar, opnieuw de toegang tot zijn facebook- en Instagramaccount.

Twee jaar geleden besloot facebook om het profiel van oud-president Donald Trump op te schorten. Het bedrijf maakte die keuze in wat het nu zelf “extreme en hoogst ongewone omstandigheden” noemt. Na de bestorming van het capitool op 6 januari 2021 besloot Facebook om Trump te deplatformen, omdat het gevoel heerste dat de publieke veiligheid nog steeds in gevaar was.

Facebook vindt nu dat dat gevaar voldoende geweken is. Eerder had het al gezegd dat de Trump-ban zo’n twee jaar zou duren. Afgaande op de resultaten van de midterm-verkiezingen en de manier waarop deze verliepen schat Facebook de kansen vrij hoog in: Trump zal het deze keer rustig houden.

Bestorming capitool

Oud-president Trump was van Facebook verbannen nadat een boze meute mensen het Capitool bestormde op 6 januari. De meute wou voorkomen dat Joe Biden, de winnaar van de verkiezingen, werd ingesteld als president. In de uren voor de bestorming postte Trump een aantal ophitsende filmpjes op sociale media. Reden genoeg voor platform als Facebook, Instagram en ook Twitter om hem de toegang te ontzeggen.

Bij Meta werd er intern gediscusieerd over de kwestie Trump. Een controle-orgaan binnen de organisatie zelf stelde vast dat de Trump-ban om legitieme redenen was ingesteld, maar dat er een aantal zaken aan ontbraken. Zo was niet vastgesteld hoe lang de Trumploze periode precies zou duren: gaat het om een permanente ban, of zit er een tijdspanne aan verbonden? Meta besloot dan om na twee jaar de situatie opnieuw te bekijken.

Zichtbaarheid posts

Meta kondigt meteen aan dat het enkele nieuwe veiligheidsmechanismes in het leven roept om recidive te voorkomen. Verzamelt er zich opnieuw een meute rond Donald Trump op Facebook? Dan zal die daarvoor erger bestraft worden dan de vorige keer, aldus een woordvoerder bij Facebook.

Elke post die een risico inhoudt voor het algemene publiek zal ook minder zichtbaarheid krijgen – ook als die post strikt genomen niet tegen de regels ingaat. Post Trump dat de verkiezingen rigged zijn? Dan zal Meta ervoor zorgen dat niet teveel mensen de post onder ogen krijgen.

Truth Social

Of we de man snel Facebook-posts en tweets zullen weten maken, dat valt nog te bekijken. Momenteel heeft Trump namelijk een exclusiviteitsdeal met Truth Social. Daardoor heeft hij, sinds hij zijn Twitter-account terugkreeg, nog geen enkele tweet de wereld ingestuurd. Wil de oud-president namelijk iets op meerdere platformen plaatsen, dan moet hij daarvoor eerst naar Truth Social. Pas 6 uur nadat de post daar online is, mag hij ook op andere media verschijnen. Volgens Rolling Stone zou Trump echter onder die deal uit willen en een terugkeer naar Twitter plannen.  

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business