Nieuws

Instapmodellen MacBook Pro bevatten tragere SSD’s

MacBook Pro
Apples nieuwe MacBook Pro's zijn niet op elk vlak een stap vooruit. Instapmodellen van de MacBook Pro bevatten beduidend tragere SSD's dan hun voorgangers met dezelfde opslagcapaciteit.

Apple herhaalt hiermee de truc die het vorig jaar toepaste op de nieuwe M2 MacBook Pro’s. Bij die laptop-reeks werden prestatieverliezen voor lees- en schrijfsnelheden van respectievelijk ‘50 en 30 procent’ gemeld. De oorzaak: minder geheugenchips. Het basismodel van de MacBook Pro bevatte nog maar één geheugenchip voor de opslagcapaciteit van 256 GB. Zijn voorganger met M1-chips – die eveneens met 256 GB opslag was uitgerust – was nog voorzien van twee 128 GB chips. Hoewel we bij de nieuwe MacBook Pro’s spreken over 512 GB opslag, is de aanpak volgens 9to5Mac gelijk.

Tragere MacBook Pro-instapmodellen

Nieuwe instapversies van de MacBook Pro’s met de M2 Pro en M2 Max-chips worden dus standaard met één geheugenchip van 512 GB uitgerust. Bij de voorgangers ging het nog om twee losse 256 GB geheugenchips. Hoewel het prestatieverlies niet zo drastisch is als op de M2 MacBook Pro die vorig jaar verscheen, valt het prestatieverlies wel op. De snelheid van de SSD komt uit op 3154,5 MB/s en 2973,4 MB/s voor respectievelijk lees- en schrijfacties. Voor de vorige generatie MacBook Pro’s met 512 GB opslag lagen de lees- en schrijfsnelheden op respectievelijk 4900,3 en 3950,8 MB/s.

Onder ideale omstandigheden, gemeten in Blackmagics Disk Speed Test-benchmark, scoort de M1 Pro MacBook Pro tot 1.800 MB/s hoger in leesacties. Ook bij schrijfacties verplettert de M1 MacBook Pro de nieuwe MacBook Pro-instapvarianten met een prestatieverschil van 1.000 MB/s. Dat prestatieverschil kan grotendeels gelinkt worden aan het missen van de 256 GB-verdeling van het opslaggeheugen. Verdeeld geheugen presteert bijna altijd beter dan één enkele chip; dit heeft ermee te maken dat geheugenchip niet oneindig veel taken tegelijk kan uitvoeren en er dus een ‘wachtrij’ kan ontstaan.

Apple lijkt niet enkel in de M2 MacBooks een tragere SSD-combinatie te hebben gestoken. Ook Apples recent aangekondigde Mac Mini met M2-chip is beduidend trager dan zijn voorganger. Voor lees- en schrijfacties behaalt de M2 Mac Mini scores van respectievelijk 1.482 en 1.431 MB/s. Daarmee haalt de nieuwe compacte Apple-computer nog maar de helft van de datasnelheden van de M1 Mac Mini (2.854 MB/s lees en 2.733 MB/s schrijf).

Kostenbesparing van Apple

Tot op heden heeft Apple nooit gereageerd op de beduidend tragere datasnelheden die behaald worden op de instapmodellen van Mac-producten. Verwacht wordt dat Apple ook ditmaal geen officiële reactie zal uitgeven. Gespeculeerd wordt dat Apple hiermee kosten uitspaart tijdens de productie – er hoeven immers minder chips ‘gemonteerd’ te worden. Tegelijk hoeft Apple ook minder chips aan te schaffen om aan de vraag naar MacBooks en Mac Mini’s te voldoen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business