Nieuws

China’s grootste zoekmachine Baidu wil ChatGPT-rivaal lanceren

ChatGPT API
Baidu gaat zijn eigen variant op ChatGPT lanceren. De grootste zoekmachine van China wil zijn gebruikers conversatiegerichte zoekresultaten aanbieden.

Bloomberg meldt dat Baidu de nieuwe technologie gaat baseren op het Ernie-systeem van de techgigant. Het is een grootschalig model voor machineleren dat al jarenlang getraind wordt en volgens Baidu “uitblinkt in het genereren en begrijpen van natuurlijke taal”. 

De voorbije maanden heeft ChatGPT de techwereld veroverd, dankzij de mogelijkheid om op feiten gebaseerde antwoorden te genereren, op een mensachtige manier te schrijven en zelfs te programmeren. Microsoft pompte in 2019 al 1 miljard dollar in ChatGPT-ontwikkelaar OpenAI, om de technologie te integreren in zijn Bing-zoekmachine. Microsoft hoopt zo pas echt de strijd te kunnen aangaan met het dominante Google, dat op zijn beurt actie onderneemt om een eigen, conversational AI-platform te ontwikkelen. 

Baidu wil grootste blijven 

Hoewel het nog steeds de grootste is in China, wil Baidu verder blijven investeren om die koppositie niet te verliezen. Een ChatGPT-achtig platform moet hen het nodige duwtje in de rug geven, denken ze. 

Hoewel het grote voorbeeld ChatGPT voornamelijk positief in het nieuws kwam, zijn er ook mindere kanten. Zo zag de technologiewebsite CNET zich genoodzaakt om door AI geschreven artikels te corrigeren. Bovendien doken er zorgen op rond mogelijk plagiaat. In New York hebben een aantal scholen ChatGPT verboden omdat het artikelen en essays kan schrijven die nauwelijks te onderscheiden zijn van die van studenten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Welke antivirussoftware gebruik jij?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business