Nieuws

Google’s MusicLM is ChatGPT voor muziek

MusicLM
Close-up shot of sheet music in sepia tone.
De afgelopen weken ging geen naam zo vaak over de tongen als ‘ChatGPT’. Die chatbot is nog maar het begin, toont Google aan: zij ontwikkelden een AI die muziek kan maken.

Toen OpenAI de testversie van ChatGPT publiek toegankelijk maakte, ging er een schokgolf door het internet. Reden om bij Google alle alarmbellen af te doen gaan: het grootste internetbedrijf dreigde achter te blijven als het om AI ging. De zoekmachinegigant stelt nu echter MusicLM voor, een AI-tool waarmee je muziek kan componeren.

Zelf proberen hoe het in zijn werking gaat zal je nog niet kunnen doen. Wel publiceerde Google een paper waarin het de creatie van MusicLM beschrijft. Op basis van tekstuele input kan MusicLM muziekstukken van een aantal minuten lang genereren. Daar blijft het echter niet bij: de AI kan ook aanvullingen maken op eerdere creaties. Zo kan je zelf een iets fluiten of neuriën of op een andere manier een muzikale basis voorzien. Indrukwekkend genoeg is de tool ook in staat om klank te halen uit beelden, zoals foto’s en schilderijen.

Hoe werkt MusicLM?

Op basis van input in de vorm van “een blend tussen reggaeton en elektronische dancemuziek, met buitenaardse klanken” weet de tool muziekstukjes te componeren. Het is ook mogelijk om aan te geven wat er precies in een nummer moet gebeuren en wanneer. Zo kan je aangeven dat de eerste 40 seconden van een lied een “rustige intro” moet zijn en dat daarna de drums moeten beginnen spelen. Om te kijken wat de resultaten van verschillende prompts zijn, kunnen nieuwsgierigen al wel terecht op een pagina met samples. Vanop deze website zijn verschillende voorbeelden van prompts en de bijbehorende resultaten te vinden.  

In de paper waarin Google het bestaan van MusicLM kenbaar maakt, zegt het ook hoe het de tool getraind heeft: met maar liefst 28.000 uur aan muziek van verschillende artiesten en in verschillende genres. Bij deze muziekstukken hoort telkens een beschrijving, zodat de AI kan leren welke klanken bij welke tekstprompt horen. Google maakt de dataset met deze muziekstukken en hun beschrijving toegankelijk voor onderzoekers.

De Google-tool lijkt zeer sterk op Jukebox, een AI-tool die een aantal jaren al door OpenAI werd voorgesteld. Hoewel het reeds twee jaar geleden is dat er daarover een update op de website verscheen, is ook die AI-bot in staat om muziek te componeren.

Auteursrechtelijk beschermd materiaal

Afgelopen weken werden de makers van verschillende AI-tools al voor de rechtbank gesleept. Vooral beeldbanken zien iets kwalijks in de manier waarop tools zoals DALL-E en Stable Diffusion auteursrechtelijk materiaal verwerken en recombineren tot iets nieuws. Ook voor muziek is zoiets een groot probleem. Google laat in de paper echter niet weten hoe het met dat auteursrechtelijk materiaal wil omgaan.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business