Nieuws

Samsung zag zijn inkomsten sterk dalen in 2022

samsung
Ondanks een recordomzet in 2022, daalde bij Samsung de operationele winst met 6,9 miljard dollar, door de mindere vraag naar chips en smartphones.

Samsung maakte zopas zijn resultaten voor het vierde kwartaal van 2022 bekend. Nochtans konden de Zuid-Koreanen een record boeken met hun jaaromzet, want die bedroeg 245,4 miljard dollar. Toch was er tegelijkertijd een operationeel verlies van 6,9 miljard dollar, tegenover 2021. Net als alle chip- en smartphonefabrikanten, krijgt Samsung af te rekenen met de onvermijdelijke daling van de vraag naar smartphones en andere elektronica, nadat die tijdens de coronacrisis ongezien de hoogte in schoot.  

Globale economische vertraging 

“De zaken gingen in het vierde kwartaal significant achteruit omwille van een zwakke vraag, te midden van een globale economische vertraging”, aldus Samsung. Hoewel de totale productie van elektronica bij de Zuid-Koreaanse techreus een boost kreeg door een diversificatie in klanten en toepassingen, deed de tak voor halfgeleiders het niet zo goed. Naast de correctie na de coronacrisis, was er voor consumenten economische onzekerheid, onder meer door de oorlog in Oekraïne. Wat ook bijdroeg tot de dalende resultaten, is dat Samsung een aantal van zijn prijzen voor chips moest verlagen, wellicht door een surplus aan onverkochte stock.  

In het vierde kwartaal van 2022 was Samsungs omzet wat halfgeleiders betreft goed voor 16,3 miljard dollar. De operationele winst bedroeg voor dat segment wel maar 219 miljoen dollar. Om dat in perspectief te zien: in dezelfde periode van 2021 bedroeg de omzet 21,6 miljard dollar, met een operationele winst van 7,35 miljard dollar. Het verschil is dus groot, al gaat de vergelijking op langere termijn (door de sterk veranderde economische omstandigheden) niet op. 

Samsung blikt positief vooruit 

Samsung moet even door de zure appel heen bijten om de dalende trend de komende maanden nog even te doorstaan. Verwacht wordt wel dat de vraag naar halfgeleiders in de tweede helft van dit jaar wel weer stilletjes gaat stijgen. Wat de vraag naar smartphones betreft, verwacht Samsung wel dat die ook dit jaar nog zal blijven dalen “door aanhoudende macro-economische omstandigheden”. 

Op 1 februari houdt Samsung zijn eerste Unpacked-event van het jaar. Daar zullen ze ongetwijfeld hun nieuwste vlaggenschip, de Galaxy S23, voorstellen, samen met een line-up nieuwe apparaten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business