Nieuws

Dell krimpt met 5% na slechte cijfers

Dell kantoor
© iStock
Na Meta, Amazon, Microsoft en andere technologiebedrijven is het nu de beurt aan Dell. Daar vallen 6.650 ontslagen na tegenvallende cijfers.

Dell is niet het eerste technologiebedrijf dat grote ontslagrondes ziet op dit moment – en zal hoogstwaarschijnlijk ook niet de laatste zijn. Dell zet het mes in zo’n 6.650 banen, dat meldt Bloomberg. Voor de computerfabrikant komt dat neer op een inkrimping van zo’n vijf percent.

Meer dan de helft van Dell’s inkomsten komt uit de computersystemen die het verkoopt. In 2022 sloegen de cijfers, net zoals in de rest van de technologiesector, eerder tegen. De dalende verkoopcijfers lijken het Amerikaanse merk bijzonder hard te treffen. In het vierde kwartaal van 2022 zou Dell een derde minder computers en laptops verkocht hebben dan het jaar daarvoor.

Op zich is dat niet erg verwonderlijk: tijdens de coronapandemie moest plots iedereen een computer hebben. Was het niet om thuis te werken, dan wel om lessen te volgen. Bijgevolg werden er in 2020 en 2021 meer pc’s verkocht dan verwacht. Nu de coronapandemie aan het afzwakken is, is die koopgekte eveneens gaan liggen. Mensen willen niet meer zo graag een computer kopen, hebben hem niet zo hard meer nodig of hebben er gewoon al een liggen.

Voor Dell, een bedrijf dat volgens marktonderzoeksbureau IDC zo’n 55% van de inkomsten uit de pc-verkoop haalt, is dat een bijzonder pijnlijke ontwikkeling. De Amerikaanse fabrikant heeft dan ook te maken met een van de meest forse terugvallen in verkoopcijfers.

Ontslagen technologiesector

Met de ontslagen bij Dell loopt het aantal ontslagen in de technologiesector verder op. Ook bedrijven als Meta, Amazon, Microsoft, Alphabet – om er enkele te noemen – zagen in het begin van het jaar heel wat werknemers vertrekken. Ook daar zijn de ontslagen het effect van krimpende cijfers. De recordcijfers die tijdens de coronapandemie werden opgetekend lijken nu jammer genoeg een weg gebaand te hebben voor recordcijfers in een ander departement.

coronadellontslagen

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals