Nieuws

Microsoft gaat met Adobe in zee voor nieuwe Edge pdf-lezer

Microsoft Edge
© Microsoft
Microsoft vervangt de ingebouwde pdf-lezer van zijn Edge browser voor een variant van Adobe. Dit proces wordt in september afgerond voor Windows-gebruikers.

Net als Google Chrome, Firefox en Opera biedt Microsoft Edge momenteel zijn eigen pdf-reader. De reader laat je niet alleen pdf’s openen, maar je kan er zelfs opmerkingen op plaatsen. Toch vervangt Microsoft zijn eigen reader nu door de Adobe Acrobat PDF-engine. Microsoft licht in haar blogpost toe dat de Acrobat Reader een unieke en verbeterde pdf-ervaring biedt. Adobe’s pdf-engine zou in staat zijn pdf’s aan een hogere kwaliteit, met betere prestaties, beveiliging en toegankelijkheid weer te geven.

Microsoft Edge blijft gratis

Microsoft licht verder toe dat Acrobat Reader in de Edge-browser gratis is. Je kan dus steeds gratis je pdf-bestanden openen en doorlezen. Markeringen en opmerkingen aanbrengen blijft ook gratis. Een pdf-bestand omzetten naar een ander formaat, tekst aanpassen of afbeeldingen toevoegen is aan de vaste maandelijkse kosten van Acrobat Pro DC mogelijk. Tegelijk neem je dan net zo gemakkelijk een abonnement op de desktopapplicatie van de dienst – de meerwaarde van de Acrobat Reader in Edge is dan beperkt.

Adobe pdf-reader in Microsoft Edge

Gebruikers die de gratis versie gebruiken krijgen wel standaard een klein watermerk van Adobe aan de rechter onderzijde te zien. Daarnaast krijgt men het aanbod om geavanceerde functies van Acrobat – uiteraard via een abonnement – uit te proberen.

Uitrol vanaf maart 2023

Microsoft zegt de nieuwe pdf-reader voor Edge vanaf maart 2023 uit te rollen naar Windows 10 en 11 gebruikers. In eerste instantie betreft dit enkel apparaten in handen van consumenten. Microsoft hanteert voor managed devices een zogenoemde opt-in periode, die loopt van maart tot september. Bedrijven die tijdens die periode niet overstappen naar Acrobat Reader in Edge, worden op dat punt geforceerd overgezet, tenzij ze specifiek een opt-out aangeven. Die periode loopt af in maart 2024, waarna de opt-out policy eindigt en de update alsnog wordt uitgerold.

Bedrijven en consumenten die eenmaal zijn overgestapt, zitten vast aan die keuze. Het bedrijf meldt dat het niet mogelijk is om terug te keren naar de ‘legacy pdf-reader’. Voor bedrijven die Edge als hun primaire pdf-toolkit gebruiken, is het dus belangrijk om de gevolgen te overzien of in te schatten en daarop actie te ondernemen.

Windows gebruikers, zowel consumenten als zakelijke gebruikers, ontkomen niet aan de uitrol van de nieuwe pdf-reader. Vanaf september 2023 zijn alle consumenten voorzien en in maart 2024 valt het doek voor bedrijven. MacOS-gebruikers moeten het voorlopig zonder Acrobat stellen. Microsoft zegt wel plannen te hebben om zijn eigen pdf-reader daar af te schaffen, maar noemt geen data. De uitrol laat dus nog op zich wachten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business