Nieuws

Windows 11 laat je voortaan sneller processen beëindigen

microsoft copilot
© Microsoft
Microsoft voegt de knop om processen te beëindigen toe aan de taakbalk van Windows 11. Tot voor kort moest je hiervoor terecht in Taakbeheer.

Zodra een app vastloopt, sluit je best het gehele proces af in Windows. Momenteel moet je hiervoor, in elk geval tot de meest recente versie van Windows 11, de Taakbeheer-app openen en vervolgens onder het tabblad processen het juiste proces terugvinden en beëindigen. Erg vlot en toegankelijk is die optie alvast niet. Microsoft realiseert zich dat ook en integreert nu een ‘Beëindig proces’-knop in de taakbalk, dat schrijft Twitter-gebruiker PhantomOfEarth.

Processen beëindigen in Windows 11

Volgens de twitteraar rolt Microsoft de knop uit in Windows 11 met buildnummer 25300. De knop verschijnt in hetzelfde pop-up-menu van de taakbalk waar vanuit je eerder vensters kon sluiten. De werking lijkt gelijk aan de beëindigen-knop in de Taakbeheer-app en sluit direct de taak af. Data die de app aan het verwerken was voordat hij vastliep of simpelweg voor je het proces beëindigt, gaat daarbij mogelijk verloren.

Momenteel is de knop nog wel verborgen. Dat schrijft de twitteraar. Wanneer Microsoft de knop definitief uitrolt naar Windows 11 en voor welke versies dit beschikbaar zal zijn, is ongeweten. Het zou wel al mogelijk zijn om de functie handmatig in te schakelen. Hiervoor moeten gebruikers ViVe gebruiken, een externe toolkit om verborgen GUI-functies van Windows in te schakelen. Voor deze specifieke knop moeten gebruikers het volgende commando ingeven in ViVe: vivetool /enable /id:42592269.

Sneller volumemixer openen

De komst van een knop om taken sneller te stoppen is niet de enige wijziging die Microsoft in petto heeft voor de taakbalk. Eerdere geruchten spreken over een nieuwe ‘toetsencombinatie’ om de volumemixer te openen. Nu moet je steeds twee keer tikken om de volumemixer erbij te halen; niet bepaald snel of handig.

Vanaf Windows 11 met buildnummer 25300 kan men met toetsencombinatie Win + Ctrl + V de volume-instellingen openen. Ook hiervan is niet bekend wanneer Microsoft de update uitrolt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business