Nieuws

Linux 6.2 biedt ondersteuning voor Apples M1-chip

Linux macbook
Simferopol, Russia - August 6, 2014: OS X Yosemite operating system of the Apple company. I was presented on June 2, 2014.
Gisteren werd Linux 6.2-kernel uitgebracht. Door die nieuwe kernel kunnen nu ook Mac-toestellen met een M1-chip het OS draaien.

Tot nu toe waren Apple-apparaten met een M1-chip beperkt tot Apples eigen besturingssystemen: MacOS of iPadOS. Bestaande besturingssystemen waren namelijk nog niet aangepast om met de Apple-hardware samen te werken. Vorige week raakte bekend dat Windows 11 eindelijk werkt op apparaten met Apple silicon. Nu voegt ook Linux zich aan dat lijstje toe.

Linux-gebruikers kunnen dus eindelijk hun favoriete besturingssysteem op hun iMac of MacBook installeren. Ook apparaten met een Apple M1 Pro, M1 Max of M1 Ultra vinden ondersteuning door de nieuwe kernel.

De weg naar die nieuwe kernel was niet probleemloos. Linus Torvalds zei in een interview met ZDNet dat vooral de grafische processors en andere randapparatuur bij M1-apparaten voor moeilijkheden zorgde. Tenzij Apple details zou delen over de werking zei hij toen dat Linux-ondersteuning onwaarschijnlijk was.

Uiteindelijk komt de ondersteuning er toch. Alyssa Rosenzweig, software-ontwikkelaar bij Asahi Linux, slaagde er uiteindelijk in om de ARM-hardware samen te doen werken met het open-source besturingssysteem. M1 is niet het eerste ARM-platform waarop Linux gedraaid kan worden, maar wel de eerste omgeving waarin het echt bruikbaar is om verder mee te ontwikkelen. Nu de kernel eindelijk stabiel draait op Apple-systemen wordt hij ook voor het publiek toegankelijk gemaakt.

Long Term Support

De huidige kernel is stabiel, maar toch nog een tikkeltje experimenteel. Wie niet tegen onverwachte problemen wil aanbotsen of zijn systeem niet te vaak wil updaten kiest daarom best voor Linux 6.1, een ‘Long Term Support’ (LTS)-release van de kernel.

Naar alle verwachting zal Linux 6.2 de kernel worden voor de volgende LTS-release van Ubuntu, 23.04. Ook Fedora zou nog voor April de nieuwe kernel gaan integreren.

Andere updates

Naast ondersteuning voor M1-chips voegt de nieuwe kernel heel wat toe. Zo zijn er stabiele drivers voor Intel Arc-gpu’s en allerlei veiligheidsupdates. Ook open-source drivers voor 30-series gpu’s van Nvidia worden in de kernel geïntegreerd. Wie met een Nvidia-kaart wil gamen op Linux zou dus niet meer met drivers moeten knutselen. Daarnaast komt er ondersteuning voor de Dualshock 4-controller van Sony.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business