Nieuws

Linux vanaf nu beschikbaar in Microsoft Store

Linux is nu beschikbaar in Microsoft
Microsoft en Linux zijn twee besturingssystemen die haaks op elkaar staan. Of toch? Microsoft zet de deur steeds verder open voor zijn tegenhanger.

Sinds vandaag kan je Linux installeren vanuit de Microsoft Store. Weliswaar vervang je daarmee het bestaande besturingssysteem niet: het gaat om het Windows Subsysteem voor Linux (WSL). Deze tool maakt het mogelijk om verschillende distributies te installeren en te gebruiken, terwijl Windows als overkoepelend systeem blijft draaien.

WSL was eerder al wel beschikbaar voor ontwikkelaars, maar wordt nu dus toegankelijker gemaakt. Voorheen was WSL niet meer dan een optioneel softwarepakket dat samen met Windows geïnstalleerd kon worden. Dat zorgde er echter voor dat het onmogelijk was om losse updates voor WSL te bezorgen. Elke bijwerking moest namelijk op het niveau van het besturingssysteem doorgevoerd worden. Voor de kleinste update moesten WSL-gebruikers dus meteen de hele pc updaten.

Daar komt nu verandering in. De Microsoft Store-versie van WSL is nu de ‘preview’-fase uit en algemeen beschikbaar geworden. Updates installeren kan vanaf nu gewoon via de Microsoft Store, zonder dat daar andere delen van het systeem bij betrokken worden. Nieuwe functies en features zullen voortaan mee in de Store-updates zitten. Gebruikers die toch WSL als Windows-onderdeel willen blijven gebruiken, kunnen dat voorlopig blijven doen. Wie toch wil updaten, hoeft daarvoor slechts het commando `wsl –update` in te voeren.

WSL 2

Een kleine kanttekening: de Store-versie van WSL komt standaard met WSL 2 geactiveerd. In principe levert WSL 2 betere prestaties. Ook kan je in WSL 2 gebruik maken van de grafische omgeving. Wel is het nog mogelijk om terug te rollen naar WSL1, aangezien sommige distro’s geen ondersteuning bieden voor WSL 2. Daarvoor installeer je WSL met de `–enable-wsl1`-flag.

Meer informatie en documentatie voor WSL is te vinden op de website van Microsoft. Als je wil leren hoe je een andere linuxdistributie installeert binnen WSL, zijn daarvoor ook de nodige stappen te vinden. Standaard komt WSL gebundeld met Ubuntu, maar je kan zelf ook OpenSUSE, Kali, Arch of Debian installeren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business