Nieuws

De beste tips voor het beveiligen van uw Linux-systeem

Linux

Linux-servers lopen meer risico dan ooit. Nog maar een paar jaar geleden konden Linux-gebruikers zich rekenen tot de “lucky few” die zich geen zorgen hoefden te maken over malware en computervirussen, maar aan dit tijdperk is helaas een einde gekomen.

Cyberaanvallers zien Linux-servers nu als een levensvatbaar doelwit dat vaak een waardevolle return on investment oplevert. De afgelopen paar jaar zijn geteisterd door opkomende Linux-malwarestammen die nieuwe en gevaarlijke tactieken hebben gedemonstreerd om zich te verspreiden, onopgemerkt te blijven en servers aan te vallen. Dit is wat u moet weten om uw Linux-systeem te beveiligen tegen malware, rootkits en andere gevaarlijke aanvallen.

Hoe veilig is Linux?

Ondanks de toename van aanvallen op Linux-servers in de afgelopen jaren, biedt Linux nog steeds opmerkelijke beveiligings- en privacyvoordelen ten opzichte van propriëtaire OS’en zoals Windows of macOS. Door de beschikbaarheid van de open-sourcecode en de constante, grondige controle die deze code ondergaat door een levendige wereldwijde gemeenschap van ontwikkelaars en beveiligingsexperts, worden kwetsbaarheden zeer snel en betrouwbaar gevonden en verholpen in vergelijking met de closed-sourcecode van propriëtaire OS’en.

Hoewel alle Linux distro’s inherente veiligheidsvoordelen bieden ten opzichte van Windows of macOS, kunnen pentesters, veiligheidsonderzoekers en gebruikers die simpelweg hun veiligheid, privacy en anonimiteit online willen maximaliseren, dit bereiken door te kiezen voor een gespecialiseerde veilige Linux distro.

Ongeacht de distro die je kiest, zijn er bepaalde gedragingen en best practices die alle systeembeheerders zouden moeten toepassen om hun systeem te beveiligen tegen malware, virussen en andere exploits. Hier volgen onze belangrijkste tips voor het optimaliseren van de beveiliging van uw Linux-systeem in deze moderne, zich voortdurend ontwikkelende bedreigingsomgeving.

Richt u eerst op de basisprincipes

De meeste beveiligingsproblemen van Linux-systemen kunnen worden toegeschreven aan verkeerde configuraties of slecht systeembeheer, zoals het niet bijhouden van beveiligingsupdates, en zijn geen weerspiegeling van de veiligheid van de Linux-broncode.

Cybercriminelen beginnen hun inspanningen vaak op bekende kwetsbaarheden te richten, omdat voor de exploitatie van deze zwakke plekken minder middelen nodig zijn in vergelijking met zero-day exploits (waarvoor geen patches beschikbaar zijn) of de exploitatie van kwetsbare toepassingen. LinuxSecurity.com houdt de laatste beveiligingswaarschuwingen van Linux-distributies bij (en heeft een RSS-feed die speciaal aan beveiligingswaarschuwingen is gewijd), zodat u op een gemakkelijke en handige manier op de hoogte kunt blijven van de laatste updates die door uw distro worden uitgegeven.

Als u de beveiliging van uw systeem wilt verbeteren, begint u met ervoor te zorgen dat het systeem goed is geconfigureerd en up-to-date is. Het implementeren van de andere tips en hulpmiddelen die we in dit artikel suggereren, zal weinig doen om je veilig te houden als deze best practices niet zijn aangepakt.

Geef prioriteit aan netwerkbeveiliging

Het gebruik van een VPN om gegevens tussen u en uw server te versleutelen is een uitstekende manier om uw privacy en anonimiteit online te beschermen. Door uw internetprotocoladres (IP-adres) te maskeren, zorgen VPN’s ervoor dat uw browsegeschiedenis en andere online acties zo goed als onvindbaar zijn. Het gebruik van een VPN is van cruciaal belang om online veilig te blijven terwijl u op afstand werkt. Het verbeteren van uw online privacy is echter niet zo eenvoudig als het implementeren van een willekeurige VPN – de VPN die u kiest is uiterst belangrijk.

Bij het kiezen van een VPN moeten gebruikers een reeks kenmerken evalueren, waaronder snelheid, beveiliging, gebruiksgemak en de betrouwbaarheid van de gebruikte versleutelingstechnologie, naast andere factoren. De gratis en open-source VPN, die draait als een Linux kernel module (LKM), streeft ernaar zijn concurrenten te overtreffen in prestaties en energiebesparend vermogen.

Naast het kiezen van een VPN-aanbieder zoals Surfshark’s Linux VPN, zouden gebruikers hun routers moeten controleren op veiligheidsbugs. Uit onderzoek dat deskundigen het afgelopen jaar hebben uitgevoerd, is gebleken dat de firmware in een groot aantal populaire thuisrouters – waarvan vele in hun hele leven nog nooit een enkele beveiligingsfirmware-update hebben ontvangen – kwetsbaar is voor een groot aantal ernstige beveiligingsproblemen. Uw router zou wel eens het grootste veiligheidslek in uw netwerk kunnen zijn!

Controleer de toegang tot uw systeem met SELinux

Het implementeren van Security-Enhanced Linux (SELinux) is een geweldige manier om de controle die u heeft over de toegang tot uw systeem te vergroten. SELinux is een zeer fijnkorrelig en vrij technisch systeem voor verplichte toegangscontrole (MAC) dat de toegang verder beperkt dan wat traditionele methoden voor discretionaire toegangscontrole (DAC), zoals bestandspermissies of toegangscontrolelijsten (ACL’s), kunnen bereiken. Er is bijvoorbeeld geen reden waarom een webbrowser toegang zou moeten hebben tot een SSH-sleutel, dus in SELinux zou deze informatie niet aan de webbrowser worden verstrekt.

Strenge toegangscontroles zijn van cruciaal belang om te voorkomen dat kwaadwillenden administratieve toegang tot uw systeem krijgen en rootkits of andere soorten malware installeren. Om deze reden is SELinux door meerdere populaire Linux distro’s overgenomen, waaronder Fedora, Ubuntu en Debian, en wordt het gewoonlijk standaard ingeschakeld.

Belangrijkste conclusies

Hoewel de bedreigingen voor de veiligheid en privacy van Linux-systemen nog nooit zo groot zijn geweest, zijn Linux-gebruikers online nog steeds veiliger dan hun vrienden die Windows en macOS gebruiken. Het steeds populairder wordende open-source besturingssysteem biedt inherente veiligheidsvoordelen dankzij de transparantie van de broncode en de relatief kleine gebruikersbasis, en er is een selectie van gespecialiseerde privacy- en beveiligingsgerichte Linux distro’s beschikbaar voor gebruikers die hun digitale veiligheid en anonimiteit een stap verder willen brengen.

Dit artikel is geschreven door één van onze partners. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business