Nieuws

Windows 11 ondersteunt voortaan Macs met M1 en M2-chips

Windows 11 op Macs met M1 en M2
Microsoft voegt ondersteuning toe voor M1 en M2 Macs aan Windows 11. Er zit nog wel één addertje onder het gras: dit werkt alleen via Parallels Desktop.

Voorheen kon je op Macs via Boot Camp Windows draaien. Boot Camp is echter niet beschikbaar op Apple Silicon Macs. Het tijdperk dat je via die software redelijk gemakkelijk Windows op Macs kon draaien, is daarmee voorbij. Wel kwam in 2021 een oplossing in zicht via Parallels Desktop; een app voor MacOS waarmee je vanaf de desktop virtual machines kan aanmaken. Sindsdien kon je al wel Windows 10 (en later Windows 11) draaien, mits je op de Insider Preview van Windows zat.

Windows 11 via Parallels Desktop

Microsoft liet tegelijkertijd weten geen officiële ondersteuning voor de ARM-Macs uit te brengen. Uit een supportartikel blijkt nu dat Microsoft mogelijk toch van gedachte is veranderd. Het bedrijf stelt Parallels Desktop in dat document namelijk voor als “geautoriseerde oplossing” om Windows 11 op Macs te draaien. Wel beperkt Microsoft die ondersteuning tot Windows 11 Pro en Windows 11 Enterprise.

Licenties voor deze Windows-installatie kunnen gebruikers via Microsoft of andere winkels kopen. Dat meldt Parallels Desktop. Gebruikers hoeven dus geen specifieke ARM-licentie van Windows 11 te bemachtigen. Tot voor kort vereiste Microsoft specifieke ARM Windows 11-licenties voor pc’s op het ARM-platform, zoals de Macs, maar dat beleid werd intussen aangepast.

Hoewel je voortaan dus ‘geautoriseerd’ Windows 11 kunt draaien op Apple Silicon Macs, lost dit de beperkingen van Windows 11 op ARM niet op. Games draaien zal waarschijnlijk knap lastig zijn; het besturingssysteem biedt op ARM namelijk geen ondersteuning voor DirectX 12 of OpenGL 3.3. Voor 32-bit-apps geldt verder dat ze niet werken op de ARM-versie: enkel 64-bit- en x86/x64-apps worden ondersteund. Daarnaast meldt het bedrijf dat aangesloten apparaten als specifieke muizen en andere randapparatuur niet werken zonder de benodigde ARM-drivers.

Virtualisatielagen niet beschikbaar

Tot slot schrijft Microsoft in zijn supportbericht dat functies die extra virtualisatielagen vereisen niet werken via Parallels Desktop 18. Het gaat dan onder meer om de Windows Subsystem for Android om Android-apps op Windows te draaien en het Subsystem for Linux om Linux-distro’s op Windows te installeren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business