Nieuws

Musk moet zijn tweets over Tesla nog altijd laten goedkeuren 

Twitter
© Twitter
Elon Musk moet nog steeds om toestemming vragen als hij iets Tesla-gerelateerd wil tweeten. Dat zegt de Amerikaanse beurswaakhond SEC.

Wanneer de Twitter-CEO iets over Tesla wil tweeten, moet dat eerst langs advocaten passeren, zo stelt de U.S. Securities and Exchange Commission (SEC). Dat is de Amerikaanse toezichthouder van de verschillende effectenbeurzen, gevestigd in Washington D.C. De SEC bevestigde zijn standpunt in de kwestie in een brief naar de Amerikaanse rechter in New York. De vorige overeenkomst tussen de SEC en Musk is helemaal grondwettelijk en valide, luidt het. 

De bal raakte aan het rollen toen Musk in 2018 tweette dat hij “fondsen verzameld had” om met Tesla naar de beurs te gaan, voor 420 dollar per aandeel. Hij bevestigde dat er voldoende steun was van investeerders. In de weken die daarop volgden, fluctueerde het aandeel van Tesla stevig, waarna de SEC een onderzoek startte naar ongeoorloofde manipulatie van de koers. 

“Musk wordt gemuilkorfd”

Musk trof een schikking met Tesla, zonder dat hij enige schuld bekende. Beide partijen betaalden 20 miljoen dollar aan boetes en Musk trad af als voorzitter van de bestuursraad bij Tesla. Hij ging er toen ook mee akkoord om alle wat hij over Tesla wilde tweetten, eerst door een advocaat zou laten goedkeuren. 

In september 2022 verzochten de advocaten van Musk aan de rechtbank om het toezicht op de tweets van de Tesla-CEO, “de door de overheid opgelegde muilkorf”, weg te halen. Eerder deze week stelden de advocaten van Musk dat een recent vonnis in een andere rechtszaak van Musk als context kan dienen. Zo werd de techgoeroe begin februari niet schuldig bevonden nadat aandeelhouders geld verloren door de bewuste “funding secured”-tweet rond de mogelijke beursgang van Twitter. 

De rechter zal dus moeten beslissen of Musks advocaten een punt hebben. De SEC vindt die andere zaak alvast geen geldige referentie. Voorlopig moet Musk dus nog altijd om goedkeuring vragen voordat hij over Tesla tweet.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business