Nieuws

Europese privacytoezichthouder gebruikt nu opensourcesoftware

EDPS open source
European Union Data Protection bits and bytes in ripple waving pattern with glowing EU stars
De Europese privacytoezichthouder EDPS gaat open source software gebruiken. Dat maakt de organisatie bekend in een persbericht.

De Europese Toezichthouder voor gegevensbescherming (EDPS) maakte donderdag bekend dat hij een nieuw proefproject aanvangt. De EDPS tekende een contract met Nextcloud en The Document Foundation. De gegevensbeschermingsautoriteit gaat dan ook de opensourcesoftware van beide organisaties in gebruik nemen.

Op zich is dat een logische ontwikkeling. De EDPS uitte in het verleden al meerdere keren kritiek op de manier waarop grote technologiebedrijven met onze gegevens omgaan. Vooral clouddiensten en samenwerkingsprogramma’s blijken vaak een probleem te zijn voor de privacy. Een oplossing om je eigen gegevens veilig te houden, heb je in veel gevallen niet: werkt de organisatie in Google Workspaces of Microsoft 365, dan zal jij dat als werknemer ook moeten doen.

Het hoofd van de EDPS, Wojciech Wiewiórowski, stipt aan dat opensourcesoftware een privacy-vriendelijk alternatief biedt in vergelijking met andere aanbieders: die verschepen namelijk dikwijls gebruikersgegevens naar datacenters buiten de Europese Unie. Voor de EDPS is dan ook voornamelijk interessant dat beide organisaties hoofdzetels hebben in Duitsland. Verder zegt Wiewiórowski dat “oplossingen zoals deze onze afhankelijkheid van monopolistische providers en vendor lock-in kunnen minimaliseren”.

Samenwerken in de cloud

Concreet zal de software van Nextcloud ervoor zorgen dat medewerkers bestanden met elkaar kunnen delen: Nextcloud biedt namelijk open source collaboratiesoftware. The Document Foundation is de organisatie achter LibreOffice, een gekende en open source office suite. Concreet zal de EDPS gebruik maken van LibreOffice Online. Losstaand is die software niet te gebruiken. Na integratie met Nextcloud zouden ze bij de EDPS echter een volwaardig open source equivalent voor Microsofts en Googles kantoortoepassingen hebben uitgebouwd. Ook andere EU-organisaties kunnen dankzij het contract een soortgelijke infrastructuur beginnen uitbouwen.

Dankzij de beslissing volgt de EU-organisatie nu iets beter de eigen regels. Het ontheft zichzelf ook uit de dubbelzinnige positie van waar het enerzijds kritiek uitte op verschillende diensten, maar er zelf wel gebruikt van maakte. De komende maanden wordt bekeken hoe de software de dagelijkse werkzaamheden verder kan ondersteunen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business